Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 60,4’e çıkardı – Başkan Kavcıoğlu: “Faiz kararlarımız doğru, kim yanlış yapıyor zaman gösterecek”

Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022’nin üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. MB yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puan artırarak yüzde 60,4’e çıkardı. Sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kavcıoğlu, konuşmasında sıklıkla küresel enflasyona ve dışsal etkilere vurgu yaparken, diğer ülkelerde yapılan faiz artışları için “Kim yanlış kim doğru yapıyor zaman gösterir. Biz ihracata dayalı büyümeyi destekleyen bir para politikası uyguluyoruz. Dünyada resesyon riski varken, Türkiye olumlu iktisadi göstergelerle de ayrışıyor” dedi.

Merkez Bankası’nın (MB) 28 Nisan’da açıklanan ikinci enflasyon raporunda yüzde 42,8 olan 2022 yıl sonu enflasyon tahmini, yüzde 60,4’e yükseltildi. 2023 yıl sonu tahmini ise yüzde 12,9’dan yüzde 19,2’ye çıkarıldı. 2022’nin en yüksek enflasyonu, ekim ayında yüzde 80-85 düzeyinde görüldü. Ancak seçimlerin yasal olarak yapılması beklendiği en geç tarih olan Haziran 2023’te yıllık enflasyonun yüzde 30’un altına düşeceği öngörüldü.

MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Haziran 2022’de yüzde 78,6 olan yıllık enflasyonun, yıl sonuna doğru düşme eğilimine gireceğini ve tahminlerin de altında gerçekleşebileceğini söyledi.

“Kim doğru yapıyor, zaman gösterecek” 

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 50 baz puan, Fed’in 2022’de dört toplantıda toplam 225 baz puan ve Körfez ülkelerinin 25-75 baz puan faiz artışlarına ilişkin “Bütün dünya yanlış yapıyorken, biz mi doğru yapıyoruz” yorumları yapıldığına dikkat çeken Medyascope’un “MB, politika faizini para politikası aracı olmaktan çıkardı mı” sorusuna Kavcıoğlu şöyle yanıt verdi: 

Araç olarak kullanmak deyince sadece artırmak gibi düşünülüyor, dünyada böyle bir anlayış yok. Faizi sabit tutmak da, düşürmek de para politikası aracıdır. Fed, ECB yıllardır faizi ne artırıyor ne azaltıyordu. Çoğu ülke faiz artırımı yapıyor, kim yanlış kim doğru yapıyor zaman gösterir. Onların da çok doğru yapmadığı, iki artırımdan sonra resesyonun konuşulduğu bir yerde, hem faizi artırıp hem de bir yıl sonra faizi düşüreceğini açıklamak, ne kadar birbiriyle doğru orantılı? Biz kendi ülkemizin şartları içinde, uyguladığımız politikalar çerçevesinde her ay Para Politikası Kurulu olarak toplanıp karar veriyoruz. Yatırım, üretim ve istihdam üzerine oturmuş Türkiye ekonomi modelini ve ihracata dayalı büyümeyi destekleyen bir para politikası güdüyoruz.

Türkiye’nin pek çok ülkeyle faiz konusunda ayrıştığını söyleyen Kavcıoğlu, altı aylık dönemde bir milyonun üzerinde istihdam, 2022 birinci çeyrekte yüzde 7,3 oranında büyüme, bankacılık sektörünün konumu bakımından da ayrıştığını belirtti. Dünyada resesyon riski varken, Türkiye’nin IMF’nin büyüme tahminini yükselttiği tek ülke olduğunu belirten Kavcıoğlu, “Dünyadaki gıda krizi, emtia krizine rağmen firmalarımızın zorlanmadan üretimlerini, yatırımlarını artırmaya devam etmesi, süreç içinde bizim bu işi ne kadar doğru yaptığımızı herkes görecek” diye konuştu.

“Enflasyonun nedeni dışsal şoklar ve döviz kuru gelişmeleri”

Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan MB Başkanı Kavcıoğlu, enerji arz kısıtları ve tedarik zinciri aksamalarının küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilediğini söyledi ve “Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceği beklentisi ile alınan ve ülkeler arasında önemli farklılık gösteren para politikası kararları finansal koşullarda belirsizliğe yol açarak küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir” dedi.

Enflasyonun temel belirleyicilerinin, yaşanan dışsal arz şokları ve döviz kuru gelişmeleri olduğunu, talep koşullarının etkisinin sınırlı kaldığını vurgulayan Kavcıoğlu, son bir ayda Türk Lirası’nın değer kaybı en az olan para birimi olduğunu belirtti. Kavcıoğlu, ihracatı ve istihdamı artırmayı merkeze alan Türkiye ekonomisinin, küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde cari fazla vereceğini söyledi ve şöyle devam etti:  

Yaşanan büyük arz şoklarına rağmen yurtiçi iktisadi faaliyet kesintisiz devam etmektedir. Pandemi sonrasında hızla normalleşen ve imalat sanayi öncülüğünde dış ticarette dönüşüm geçiren Türkiye ekonomisi, 2022 birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,3 büyümüştür. Net ihracat büyümeye pozitif katkı sağlamaya devam etmiştir.

“Bu CDS düzeyini hak etmiyoruz”

Temmuz ayında 900 baz puanı aşan CDS risk priminin, Türkiye’nin ekonomi politikasına karşı bir duruş olabileceğini ve siyasi etkenlerin de olduğunu düşündüğünü belirten Kavcıoğlu, şunları söyledi:

Beni CDS’i bilmemekle suçlayacaklardır ancak bu kadar sağlam ve güçlü bir bankacılık sektörünün böyle bir CDS’i hak ettiğini düşünmüyorum. Birçok ülkenin teknik olarak iflasları konuşulurken, yaşadıkları ekonomik ve siyasi sıkıntılarla kıyasladığımızda Türkiye, bugün hiçbiriyle kıyaslanamayacak kadar pozitif ayrıştığı halde böyle puanlanıyor, bunu hak etmiyoruz.

“Rezerv erimesi değil, yer değiştirmesi”

Rusya’nın 1 Ağustos itibariyle ödemelerini ruble ile yapmalarının etkisinin sorulması üzerine Kavcıoğlu, ticarette yerli paraların kullanılması için, liralaşma stratejileri kapsamında çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Türkiye’nin bütün ödemelerini yapabilecek rezervleri olduğunu ve resesyonun konuşulmadığı tek ülke olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, Merkez Bankası rezervlerinin eridiğine ilişkin açıklamaların hatırlatılması üzerine, “Maliyetler artmasına rağmen rezervlerimiz aynı seviyede. Rezerv erimesi değil, yer değiştirmesi söz konusu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.