Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şenol Babuşcu: “TCMB ilave tedbirler için geç kaldı, dokuz aydır sözde parasal sıkılaştırma vardı”

Merkez Bankası parasal sıkılaşma için ilave tedbirler alırken, Prof. Dr. Şenol Babuşcu adımların atılmasında geç kalındığını vurguladı. Medyascope’a konuşan Babuşcu, etkileri yerel seçimden sonra görüleceği için bu adımın şimdi atıldığını ve Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefini tutturamayacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 6 Mart Çarşamba günü kredi büyümesini kısıtlayan tedbirlerini, 7 Mart Perşembe günü ise zorunlu karşılıklara ilişkin düzenlemelerini açıkladı. Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, TCMB’nin sıkı para politikasını destekleyici yeni kararlarını Medyascope için değerlendirdi. 

“Mehmet Şimşek geldiğinden bu yana sözde parasal sıkılaştırma vardı”

TCMB, aylık büyüme sınırını ticari kredilerde yüzde 2,5’tan yüzde 2’ye, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3’ten yüzde 2’ye düşürdü ve taşıt kredilerinde yüzde 2 sınırını korudu. Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla, krediler için büyüme oranının yüzde 2’nin üzerinde olması halinde, bu oranı aşan kredi tutarı kadar zorunlu karşılığın bloke olarak tesis edileceği duyuruldu.

TCMB’nin ilave tedbirleri için “Geç kalınmış adımlar” diyen Şenol Babuşcu, “Mehmet Şimşek göreve geleli dokuz ay oldu, dokuz aydır sözde parasal sıkılaştırma vardı, özde yoktu. Sadece faiz artırımı ile enflasyon sorununun çözülebileceğini zannettiler, ‘Yerel seçime kadar idare edelim, yerel seçimden sonra parasal sıkılaştırma yaparız, o zaman çözeriz’ düşüncesi hakimdi” diye konuştu.

“Etkisi yerel seçimden sonra görüleceği için kararları şimdi aldılar”

Babuşcu, ekonomi yönetiminin 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne kadar daha yumuşak politikalar izleyip, seçimden sonra parasal sıkılaştırmaya devam etmeyi planladığını dile getirdi. Seçime kısa süre kaldığını hatırlatan Babuşcu, “Son günlerde kurlardaki hareketlenme yüzünden seçimi beklemeden harekete geçtiler. Bu tedbirlerin etkileri birkaç ay sonra ortaya çıkacak, onun için kararı şimdiden aldılar” dedi.

Kredi büyümesinin kısıtlanmasının bankalara etkisine ilişkin Babuşcu, “Bankalar çok etkilenmez, onlar gerekli tedbirleri alır. Küçük bir miktarda kâr azalışı olur, o da çok sorun değil” diye konuştu. Babuşcu, zorunlu karşılıklara ilişkin kararın enflasyonun düşüşüne katkısı olmayacağına değindi. 

“Faizi şok olarak artırsa bugün enflasyonun başı eğilmiş olurdu”

14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nden düşük faiz politikası izlenirken pek çok makroihtiyati düzenleme yapılmış ve seçimden sonra göreve gelen TCMB yönetimi, makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi yönünde adımlar atmıştı. Yeni tedbirlerin sadeleşmeye aykırı olduğunu belirten Babuşcu şunları söyledi: 

“Detaylı baktığınız takdirde sadeleşme söylemiyle çeliştiği sonucu çıkabilir ama bencea sas mesele şu. Mehmet Şimşek geldiğinde ‘Rasyonel ekonomi politikalarına döneceğiz’ dedi, döndü, aldığı kararlar doğruydu fakat eksikti. Para politikasında sadece faizi kullanarak enflasyonu düşüreceğini sandı. Faizi de yüzde 8,5’ten 45’e dokuz ayda getirdi. Şok olarak haziran ayında yüzde 8,5’ten 25’e, temmuz ayında da 45’e çıkarsaydı bugün enflasyonun başı önüne eğilmiş olurdu.”

“Enflasyonun yıl sonunda minimum yüzde 50 olmasını bekliyorum”

TCMB’nin 2 Kasım 2023 tarihli enflasyon raporu toplantısında 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 36 olacağını tahmini, 8 Şubat 2024 tarihli toplantıda da korundu. Babuşcu ise, “Yüzde 36 olması imkansız, enflasyonun yıl sonunda minimum yüzde 50 olmasını bekliyorum” diyerek öngörülerini paylaştı. 

TCMB’nin faiz artışlarının sonuna gelindiği mesajına ilişkin Babuşcu, “Kesinlikle devam edecek, en az 500 baz puan olmak üzere faiz artışlarına devam etmek zorundalar” dedi.

“Dövize olan talebi palyatif tedbirlerle azaltamazsınız”

TCMB’den yetkililerin bankaları aradığı iddiasıyla ilgili Babuşcu “Alış satış marjlarının açılmasını istiyorlar. Yani dolar alış kuru ve satış kuru arasındaki marjı açıp, vatandaşın dolara talebini azaltmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Babuşcu, şöyle devam etti: 

“Dövize olan talebi böyle palyatif tedbirlerle azaltamazsınız, enflasyonu da düşüremezsiniz. Düşmediği de görüldü, Mehmet Şimşek geldiğinde enflasyon yüzde 39’du, şu an yüzde 67. Altı ay daha artacak. Anti-enflasyonist politika uyguluyorsunuz, 15 ay bekletiyorsunuz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.