Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (106): İlhan İrem’in en sevilen beş şarkısı  

Sanatçı ve söz yazarı İlhan İrem, dün (28 Temmuz) diyaliz tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sevilen şarkıcının ölümü üzerine sanat ve siyaset dünyasından pek çok isim sosyal medyadan taziye mesajları paylaştılar. Medyascope’un BeşiBirYerde serisinin bu bölümünde, İlhan İrem’in sevilen beş şarkısını sizin için derledik.

1-Anlasana (1975)

“Sensizliğin acısını sen nereden bileceksin? Sen hiç sensiz kalmadın ki mevsimleri saymadın ki”

İlhan İrem’in en beğenilen şarkıları arasında 1975 yılında yayınlanan üçüncü 45’liği, “Anlasana”, “Dünden Yarına albümünde yer alıyor. Spotify’da 5 milyonun üzerinde dinlenen şarkı, İrem için de özel bir yere sahip.

5 Ocak 1998’de “Top Pop” Dergisi’nde kaleme aldığı yazısında İlhan İrem “1975 senesinde ‘Anlasana’yı bestelerken çok somut bir göksel buluşma yaşadım. O günden başlayarak, başka bir bilinç boyutu bana el verdi… Benliğimde sürekli yenilenen anlatılmaz bir ışık enerjisi taşıyorum. Beynimde; yüreğime, ruhuma, üretimlerime, geleceğimiz olan bir başka boyutun bilgileri yüklendi” demişti. Diğer şarkıları gibi sözleri ve müziği kendisinde ait olan parçayla ilgili İlhan İrem, “Anlasana” ile ilgili “Sonrasında yaptığı plakların habercisi” diye konuşmuştu.

2-    Sensiz de Yaşanıyor (1977)

“İşte hayat yine akıp gidiyor. İşte hayat sensiz de yaşanıyor”

İşte Hayat” olarak da bilinen “Sensiz de Yaşanıyor adlı şarkı, İlhan İrem’in en sevilen 45’liklerinden biri. Spotify’da 3 milyona yakın dinlenmeye ulaşmış şarkı, 1977 yılında çıkan “Son Selam” adlı plağın arka yüzünde bulunuyor. Şarkı, “Işık ve Sevgiyle 30 Yıl” adlı albümde de yer alıyor.

3-    Ayrılık Akşamı (1978)

“Sazlıklardan havalanan bir ördek gibi sesin”

İlhan İrem’in 1978 yılında yaptığı ön yüzünde “Sen Bilirsin” adlı şarkısının olduğu plakta yer alan, “Ayrılık Akşamı”, “Konuşamıyorum” adıyla da biliniyor. Şarkı daha sonra albümde “Sazlıklardan Havalanan” adıyla yerini aldı.

“Sen bir gökkuşağı kadar güzelsin” sözlerinin yer aldığı şarkının plak kapağının içinde de bir gökkuşağı çizimi ve el yazısı şarkı sözleri bulunuyor.

4-    Yemyeşil Bir Deniz (2000)

“Bu bakışlar ne zaman beni güldürecek sevgilim”

1981 tarihli “Bezgin” adlı İlhan İrem albümünün tekrar düzenlendiği “Bezginin Gizli Mektupları” albümündeki arabeske tarza yaklaşan şarkı, sanatçının en sevilen parçaları arasında yer alıyor. 2000 yılında kaset olarak çıkan şarkı, albümdeki diğer şarkılarla birlikte plak olarak da sunuldu. “Bu albüm İlhan İrem’in ‘Bezgin’ adlı çalışmasının özdeş kayıtlarla yenilenmiş özel versiyonun içermektedir” notuyla sunulan plakta İlhan İrem’in “İnsana sevgiye ışığa aşka dair bütün ümitlerin tükenmiş göründüğü çok eski karanlık çaresizlik günlerinin çığlıkları… Hemen sonra aydınlık penceresini açtı. Ötelere köprüler kurdu. İrem bağlarına uzanan koridorlardan geçerek sevecenlerin gönül gözlerinde büyüyen evrensel ışığa dönüştü” mesajı da yer alıyor.

5-    Haydi Sil Gözlerini (1974)

“Boşver, boşver arkadaş başka bulursun. Bütün kalbin sevinçle neşeyle dolsun”

İlhan İrem’in ikinci plağını “Yazık Oldu Yarınlara” şarkısıyla paylaşan “Boşver Arkadaş” adıyla da bilinen “Haydi Sil Gözlerini” şarkısı sanatçının ün kazanmasına sebep olan şarkılardan.

İlhan İrem’in Eurovision şarkı yarışmasıyla ilgili de bir geçmişi var. 1979 yılında çıkardığı “Sevgiliye” adlı albümü içindeki “Bir Yıldız” şarkısıyla Eurovision’a katılması planlanan sanatçı, şarkıyı finalden önce çıkarıp albüme koyduğu için Türkiye, o yıl yarışmadan diskalifiye oldu.

İrem, 1986 yılında Eurovision’da Türkiye’yi temsilen “Klips ve Onlar” grubunun seslendirdiği “Halley” adlı şarkıyı kaleme aldı ve şarkı o yıl 53 puanla dokuzuncu oldu.

Ünlü sanatçının ölümü üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında olduğu pek çok siyasetçiden taziye mesajı geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.