Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Fransa ziyaretine tepkiler sürüyor: İnsan hakları örgütleri suç duyurusunda bulundu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Fransa ziyareti ülkedeki insan hakları örgütlerinin tepkisiyle karşılandı. İnsan hakları örgütleri, Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolü gerekçesiyle Muhammed bin Selman hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün akşam (28 Temmuz) Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir akşam yemeği yedi. İki lider, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle yükselen enerji fiyatları ve İran nükleer anlaşmasına dair endişelerin gölgesinde buluştu.

Söz konusu yemekten birkaç saat önce üç insan hakları kuruluşu, İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde suç ortaklığı yapmakla suçladıklarını Muhammed bin Selman hakkında suç duyurusunda bulundu. Prens Selman, Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine onay vermekle suçlanırken; Prens ise bu iddiaları reddediyor.

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Selman’ın Elysée Sarayı’nda resmî törenle ağırlanmasına tepki gösterdi. Cengiz sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Nişanlımın celladının Elysée’de büyük bir törenle karşılanması nedeniyle öfkeliyim. Bu utanç verici” dedi.

Muhammed bin Selman, Fransa ziyareti kapsamında, Cemal Kaşıkçı’nın kuzeni Emad Kaşıkçı tarafından 2011’de inşa edilen 14. Louis Şatosu’nda kaldı. Söz konusu şatoyu 2015’de Bin Selman satın almıştı.

14. Louis Şatosu

Macron’un bir danışmanı görüşme öncesinde verdiği demeçte, iki liderin gündeminde insan haklarının olacağını ve Macron’un bu konuyu gündeme getireceğini söyledi. Aynı danışman, Avrupa’nın karşılaştığı sorunları çözmek için Fransa’nın tüm müttefikleri ile görüşeceğinin ve bu görüşmelerin de önemli olacağının altını çizdi.

İki lider en son Aralık 2021’de Cidde’de bir araya gelmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bir süredir Suudi Arabistan’dan petrol üretimini artırmayı talep ediyor. Rusya’nın da bir parçası olduğu petrol üreticileri grubu OPEC+, önümüzdeki hafta toplanacak ve enerji krizine dair atılacak adımları görüşecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.