Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çekmeköy’de parkın yıkılmasına “Artık yeter” diyen Haydar Gözüaçık Medyascope’a konuştu: “Tepkim ülkedeki bütün haksızlıklara karşıydı”

İstanbul-Çekmeköy’de ilçenin en büyük ikinci parkının yıkılmaması için direnen vatandaşların başlattığı nöbette 62. geride kaldı. İş makinelerinin parka sokulmasına itiraz eden vatandaşlara polis müdahale etti ve dokuz kişi gözaltına alındı. Yaklaşık dört saat gözaltında tutulan vatandaşlardan Haydar Gözüaçık, gözaltına alınırken ‘’Artık yeter!’’ haykırışıyla gündeme geldi. Gözüaçık, yaşananları Medyascope’a anlattı. 

‘’Artık Yeter’’e nasıl gelindi?

13 Haziran’da park alanına girmek isteyen bir kamyon, ilk önce vatandaşların itiraz etmesiyle alana girememişti. Olayın ardından polislerin ile Çekmeköy İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı’nın olaya dahil olmasıyla tartışmalar yaşanmış ve parkın yıkılmasını istemeyen Haydar Gözüaçık, kamyonun girişini engellemek için parkın girişine yatmıştı. Gözüaçık, 13 Haziran günü de dün (2 Ağustos) olduğu gibi zor kullanılarak gözaltına alındı ve bir süre sonra serbest bırakıldı.

13 Haziran’ın devamında neler yaşandı?

Haydar Gözüaçık, daha sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

‘’13 Haziran günü gözaltına alındım ve sonrasında ifadem alınıp salındım. Parka geri dönüp nöbete devam ettim arkadaşlarımla beraber. O sırada inşaat durmuştu. Aynı zamanda açtığımız bir dava vardı ve devam ediyordu. Mahkeme, Çekmeköy Belediyesi’nden konuyla ilgili ruhsatları ve evrakları istedi. Fakat Çekmeköy Belediyesi de şöyle yapmış: 7 Temmuz’da ruhsat başvuru numarası yazan bir evrakı mahkemeye ruhsat diye yollamış. Sonra, arkadaşlar inceleyince bunun ruhsat olmadığını anladılar ama dün (2 Ağustos) bu evraka dayanarak parkta inşaata başladılar.’’

İtirazlarının sürekli olarak cevapsız kaldığını söyleyen Gözüaçık, ‘’Biz buna da itiraz ettik fakat emniyet tarafından yine dikkate alınmadık. Nöbete devam ederken de ben ve sekiz arkadaşım gözaltına alındık, üç kadın altı erkek olarak’’ dedi.

‘’Hukuksuzluğa tepki verdim, gerçekten de artık yeter!”

Gözüaçık, yaşananları anlatmayı şöyle sürdürdü: “Sabah 8.00 gibi iş makineleri parka girmişti. Ben de parka vardığımda arbede başlamıştı. O arbede sırasında arkadaşlarımız tartaklanarak gözaltına alınmaya çalışılıyordu. Tabii, benim ‘Artık yeter’ çıkışım da bir anda gelişen bir şeydi. Arkadaşlarımla beraber gözaltına alınırken bu hukuksuzluğa böyle bir tepki verdim ve gerçekten de artık yeter! Polisler sürekli yanlışın yanında duruyor. Polisin görevi bu değil. Biz de bu hukuksuzluklara ‘Artık yeter’ diyoruz. Ülke genelindeki bütün haksızlıklara karşı, doğa katliamlarına karşı, talanlarına, imardaki yolsuzluklara topyekûn itiraz ettik.’’ 

“Bu parkı pazar alanı yapmak teknik olarak da mantıksız”

Kamu harcamalarıyla yapılan parkın şimdi kamu yararı gözetilmeden müteahhitlere verilmeye çalışıldığını söyleyen Gözüaçık, bu girişim şöyle değerlendirdi: ‘’Burası bir çocuk parkı. Yedi yıl önce yapılmış. İçinde beş katlı bir pazar yeri var ve beş gün kullanılır. Diğer kısmı ağaçlandırılmış ve çocuk parkı olarak tasarlanmış, mahalle halkı burayı sık sık kullanıyor. O günün koşullarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor ve sonra Çekmeköy Belediyesi’ne bir protokolle devrediyor. Bunu bir meclis kararı ile yapıyorlar. Yani bir kamu kaynağı vatandaşın kullanımına açılmıştı fakat aynı kamu kaynağını şimdi Çekmeköy Belediyesi hiç ihtiyaç olmadığı halde, o bölgede pazar alanı yokmuş gibi keyfi bir kararla orayı pazar alanına çevirme kararı almış. İlla bir pazara ihtiyaç varsa Çekmeköy Belediyesi’nin bölgede farklı parselleri var, Eski Ulus Pazarı diye bildiğimiz bir yer var örneğin, parka neredeyse 500 metre uzaklıkta. Orası daha düz bir yer. Bu park alanı rampada ve mahallenin en dibi. İnsanlar aşağıdan yukarıya gelecek, yaşlı insanlar eşyalarını yokuş yukarı taşımak zorunda kalacak. Teknik olarak da mantıksız bir iş.

‘’Ahmet Poyraz zorbalığı devam ettirirse er ya da geç hesabını hukuk devletinde verecek’’

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ı eleştiren Gözüaçık, şöyle devam etti:

‘’Parkımızın pazar alanına dönüşmemesi için beş bin imza toplandı. Bu kadar imzaya, vatandaşların itirazına rağmen Ahmet Poyraz bu karardan vazgeçmedi. Biz, Ahmet Poyraz’ı bu karardan vazgeçmeye davet ediyoruz, bu hukuksuzluğa son versin. Bu zorbalığı devam ettirirse er ya da geç hesabını hukuk devletinde verecek. Çünkü burada bir kamu zararı var. Herhangi bir kamu yararı ya da halkın yararı gözetilmiyor, sadece müteahhit yararı gözetiliyor. Başka kimsenin bu projeden yararı yok.’’

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.