Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Engelli ayrımcılığı yapmakla suçlanan Beyoncé, şarkısını yeniden kaydedecek

Dünyaca ünlü pop yıldızı Beyoncé’nin geçtiğimiz hafta çıkan Renaissance albümünde yer alan Heated şarkısında kullandığı “spaz” kelimesi tepkilere yol açmıştı. Engelli hakları ile ilgili kampanyalar düzenlenen kuruluşlardan aldığı tepkilerden sonra Beyoncé, şarkıyı yeniden kaydetme kararı aldı.

Beyoncé, geçtiğimiz hafta çıkan Renaissance albümünün 11. parçası Heated’da spastik kelimesinden türeyen “spazz” kelimesini kullanmıştı. Engelli hakları ile ilgili kampanyalar düzenleyen kuruluşlardan tepkiler gelmesi üzerine Beyoncé’un ekibi şarkının sözlerinin değiştirileceğini açıkladı.

Beyoncé

Variety dergisine konuşan Beyoncé’un sözcüleri, spaz kelimesinin zarar verici bir amaçla kullanılmadığını belirtti ve söz konusu kelimenin Amerika’da farklı anlamlarda kullanıldığını söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Amerikalı şarkıcı Lizzo da GRRRLS şarkısında aynı kelimeyi kullanmış ve gelen tepkiler üzerine özür dilemişti. Lizzo sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında, aşağılayıcı bir dil kullanmak istemediğinin altını çizmiş ve şunları belirtmişti:

“Amerika’da şişman ve siyah bir kadın olarak, bana karşı kırıcı sözler kullanılıyor. Bu yüzden kelimelerin sahip olabileceği gücü anlıyorum.

Lizzo

Engelli avukatı Hannah Diviney ise BBC’ye verdiği demeçte, Beyoncé’nin yeni şarkısının kendilerini bir tokat gibi çarptığını söyledi: “Lizzo ile anlamlı bir ilerleme kaydettikten sonra hâlen bu konuşmayı yapıyoruz. Yorgunum ve hüsrana uğradım.”

Engelli derneği Scope da Beyoncé’dan şarkıyı tekrar kaydetmesini istemişti. Derneğin medya yöneticisi Warren Kirwan, “Kelimeler önemli çünkü engelli insanların her gün karşılaştığı olumsuz davranışları güçlendiriyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Tüm bu tartışmalara rağmen Beyoncé’nin yedinci stüdyo albümü Renaissance’ın dünya listelerinde bir numara olması bekleniyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.