Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi tutukluları 100 gündür hapiste: “Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın”

Gezi tutukluları 100 gündür cezaevinde tutuluyor. Karara tepkiler de sürüyor. TMMOB’un adalet nöbetinde bir kez daha “Gezi için adalet, herkes için adalet” sloganıyla tutukluların serbest bırakılması istendi.

Gezi Parkı davası kararlarının ardından 25 Nisan’da tutuklanan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Ali Hakan Altınay 100 gündür hapiste.

Kararın ardından İstanbul Karaköy’deki Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde (TMMOB) önünde başlatılan adalet nöbeti de bugün (3 Ağustos) bir kez daha tutuldu. Nöbete katılan yurttaşlar, iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında olduğu yedi Gezi tutuklusunun serbest bırakılmasını istedi.  

Nöbete Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ile Musa Piroğlu da destek verdi.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen’in mimarlar adına okuduğu açıklamada, “TMMOB ve bağlı odaları olarak mesleki ve teknik bilgimizi halkın yararına kullanmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız ve bu ülkenin en görkemli halk hareketi olan Gezi direnişine sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bir kez daha sesleniyoruz: Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın” ifadeleri yer aldı.

İçeriden mesajlar: “Gezi’ye sahip çıkmaya devam”

Mücella Yapıcı’nın kızı Burcu Yapıcı, Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman ve Can Atalay’ın annesi Şükran Atalay ise tutukluların cezaevinden gönderdiği mesajları okudu. Mücella Yapıcı, mesajında “Desteğiniz nedeniyle hepinizi kucaklıyorum, yaşasın dayanışma” derken, Tayfun Kahraman “Gezi direnişimize sahip çıkmaya devam ediyoruz” diye yazdı. Can Atalay ise “Gezi direnişindeki ilk günkü selamın baki olduğunu” belirten bir mesaj iletti.

Nöbette Gezi Parkı protestoları sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım, Ethem Sarısülük, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan da adları okunarak anıldı.

“Hayatımızdan çalınan günler…” 

Gezi Parkı davasında karar 25 Nisan’da açıklandı. Mahkeme heyeti Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi ise 18’er yıl hapse mahkum edildi. Kavala, bugün (3 Ağustos) itibariyle bin 737 gündür hapiste. Yapıcı, Mater, Altınay, Özerden, Atalay ve Kahraman ise 100 gündür tutuklu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Silivri Cezaevi’nde tutulan Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Can Atalay ve Osman Kavala’yı üç gün önce (31 Temmuz) ziyaret etti. Tutukluların Çakırözer aracılığıyla gönderdiği mesajlar ise şöyleydi:

Osman Kavala: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tutukluluğumun hak ihlali olduğu yönündeki kararına uymayan Türkiye hakkında son olarak verdiği kararı çevirtip Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) tüm milletvekillerine göndereceğim. Özellikle de susturma ve caydırma amacıyla, yani kasıtla bunların yapıldığını anlatan 18. maddenin ihlali konusunu tüm vekiller bilmeli, okumalı.”

Can Atalay: “Derhal bırakılmamız lazım. En önce de Kavala’yı bırakmaları lazım. Hukuka aykırılıklar var. Daha önceki bozma kararlarındaki bozma gerekçelerine bile uyulmamış. İstinafın mutlaka bozması gerekir. Hele de Anayasa Mahkemesi (AYM) hakkımızda hak ihlali vermezse kendini kapatmış sayılır. Çiğnenen yok sayılan hak ve özgürlüklerimizi derhal istiyoruz.”

Tayfun Kahraman: “Burada tutulduğumuz her gün hayatımızdan çalınan günler. Bu hırsızlığa son verin. İstinaf Mahkemesi bir an önce dosyamızı ele almalı. AYM bir an önce tutukluluğumuzla ilgili hukuksuzluğa dur demeli.”

Hakan Altınay: “AİHM kararını tanımamak, Avrupa Konseyi çağrısının kararına uymamak, bunlar bugüne kadar hiç olmayan işlerdi. Türkiye’de 66 hükümet kuruldu. Avrupa Konseyi’ne üye olduğumuz günden bugüne kurulan 48 hükümet Avrupa Konseyi ile ilişkileri, üyeliğimizi, AİHM kararlarına uyumu hep Türkiye’nin çıkarına gördü. Şimdi bu uluslararası kuruluş, onun mahkemesi diyor ki ‘Sizin mahkemenizin kararları yok hükmündedir.’”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.