Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaymakamlık işçi eylemini yasakladı, Finans Merkezi inşaatında çalışan 11 işçi gözaltına alındı

İstanbul-Ümraniye’de yapımı süren ”Finans Merkezi” şantiyesinde Yapı&Yapı İnşaat ve Genç Mühendislik taşeron firmalarında çalışan inşaat işçileri gözaltına alındı. 

İstanbul’da, Yapı&Yapı İnşaat ve Genç Mühendislik’te çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) ve İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) üyesi inşaat işçileri, haklarını alamadıkları için iki gün önce Yapı&Yapı firması önünde eylem başlatmıştı. 

Eylemlerine devam eden işçiler dün geceyi de Yapı&Yapı İnşaat firmasının yatakhanelerinin karşısında bulunan alanda sloganlar eşliğinde geçirdi.  

Şirket önünde eyleme kaymakamlıktan özel yasak

Ümraniye Kaymakamlığı, dün gece yarısı işçilerin eylem yaptığı Yapı&Yapı İnşaat binası önüne bir ay süreli eylem yasağı getirdi. Kaymakamlığın yasaklama gerekçeleri arasında ”milli güvenlik ve kamu düzeni”nin bozulabileceği iddia edildi. 

Kaymakamlık yasağının hukuksuz olduğunu belirten Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikaları “Yasaklarınız kanun dışıdır tanımıyoruz. Anayasal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz” açıklaması yaparak eylemlerine devam etti. 

11 işçi gözaltına alındı

Bu sabah Yapı&Yapı İnşaat binası önüne gelen işçiler, “Direne direne kazanacağız” ve “İnşaat işçisi köle değildir” sloganları atarken, polis tarafından ablukaya alındılar. Eyleme müdahale eden polis, işçilerden Nihat Kalkan, Vural Kol, Mustafa Kara, Cüneyt Gömürci, Cengiz Kalkan, Sinan Timur, Veyyaz Kesici, Mustafa Tayar, Erdem Çelik, İbrahim Alp, Osman Üney’yi gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. İşçilerin ifade işlemleri devam ediyor. 

Kaymakamlıklar işçi eylemlerini yasakıyor

Şirketlere özel yasaklar ilk defa olmuyor. Geçtiğimiz yıl da işten çıkarılan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi Migros işçileri, patronları Tuncay Özilhan’ın evinin önünde eylem yapmak istemiş, Beykoz Kaymakamlığı, Özilhan’ın villasının bulunduğu Çubuklu Mahallesi’nde gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yapılmasını 15 gün süreyle yasaklamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.