Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının önceden başka bir yayınevi tarafından paylaşıldığı iddiaları üzerine başlayan tartışmalar Türkiye gündemini belirliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat devreye girdiği skandalla ilgili son gelişmeleri ve bilmeniz gereken her şeyi, Medyascope Ankara muhabiri Cansu Timur derledi.
Yeni gelişmeler
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÖSYM Başkanı Halis Aygün’ü görevden aldı.
* Devlet Denetleme Kurumu (DDK) müfettişleri bugün ÖSYM’ye gidiyor. DDK Başkanı Yunus Arıncı, “Problemli bir durum var gibi gözüküyor. KPSS raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz edilecek” dedi.

İddia nedir, kim ortaya attı?
KPSS’nin geçtiğimiz pazar günü yapılan Genel Yetenek – Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumunda soruların, Yediiklim Yayınları deneme sınavı ve ders videolarında sorulan sorularla aynı olduğu ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, KPSS’deki soruların sınavdan önce Yediiklim Yayınevi tarafından bilindiğini ileri sürerek soru kitapçığındaki 20 sorunun 20’sinin deneme sınavı ve ders videolarında olduğunu açıkladı. Kaya, soruların çalınması iddiasına ilişkin, “Bir yayınevinin soru kitapçığındaki 20 sorunun 20’si de tıpatıp aynı çıktı. Daha önce ‘FETÖ’nün elemanları sınav sorularını çaldı, yandaşlarına verdi’ dediniz, peki şimdi FETÖ de yok, bu sorular nereden çıktı?” diye sordu.

İlk tepkiler ne oldu?
İddiaların ardından konu sosyal medyada tepki topladı. “#KPSS 2022 iptal edilsin” başlığı sosyal medyada 19 bin etkileşim aldı. Başlık, tartışılmaya devam ediyor. Adaylar ayrıca CİMER üzerinden sınava ilişkin şikayette bulundu.
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, soruların çalındığı iddiasını TBMM gündemine taşıyarak soru önergesi verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konu ile ilgili sosyal medyadan açıklama yaparak, CHP iktidara geldiğinde sorunu çözeceklerini söyledi. İYİ Parti ise, şaibeli sınavlara ve mülakat sistemine tepki göstererek sosyal medyada bir video yayımladı.
KPSS ile ilgili yorum yapmıyorum çünkü sınavın şaibesi bir yana, mülakatlar zaten şaibeli, haliyle sonuçlar kesin şaibeli. Bakanlığa da bunun için gitmiştim. Sarayın kendi şaibesini çözme şovuna ise sadece gülüyorum. Merak etmeyin, birkaç ay sonra kökten çözeceğiz.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) August 3, 2022
#KPSS2022’nin ardından yine şaibe iddiaları gündeme geldi. Geçmişte de bu iddiaları yalanlayanlar soruların nasıl çalındığını çok geç anlamıştı. Derhal inceleme başlatılmalı, süreç tam olarak aydınlatılmalıdır Yıllarca sınavlara hazırlanan, emek veren gençlerin hakkı yenmemelidir
— Lale Karabıyık (@lalekarabiyik) August 2, 2022
Gençlerimizin emeğine sınavlarda ve mülakatlarda defalarca ihanet ettiniz;
— Meral Akşener (@meral_aksener) August 2, 2022
Tekrarını kabul etmeyiz!
Cumhuriyetimizin kazandırdığı eğitimde fırsat eşitliğini, vasatlığa terk etmeyiz!
KPSS ile ilgili iddiaların ve 2 saatte yapılan şaibeli açıklamaların takipçisi olacağız.
Şaibeli sınavlarla senin umutlarını, hayallerini, emeklerini çalan;
— İYİ Parti (@iyiparti) August 2, 2022
Mülakat cambazlığıyla seni yok sayan bu adaletsiz düzen bitecek!
Hak ettiğin yarınlar senin olacak…#MülakatDeğilLiyakat esas alınarak hakkın teslim edilecek az kaldı!https://t.co/N6dHjHauFN pic.twitter.com/htFOdvzDRZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ne yaptı?
ÖSYM Başkanı Halis Aygün, sınavın “güvenli” bir biçimde yapıldığını sosyal medya hesabından açıkladı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından inceleme başlatılacağı duyuruldu. Peşinden ise Erdoğan, sosyal medya hasabından olayın soruşturulması için Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirdiğini açıkladı. Gece yarısı yayımlanan Resmi Gazete’de ise Erdoğan’ın imzasıyla Halis Aygün’ün görevden alınmasına ilişkin kararname yayınlandı.
Süreç şimdi nasıl devam edecek?
Adaylar, KPSS 2022’nin iptal edilmesi gerektiğini belirtirken, siyasetçiler de konunun araştırılması talebinde bulunuyor.
Ne Olmuştu?
ÖSYM eski Başkanı Ali Demir, 2010-2015 yılları arasında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sınav sorularının çalınmasına ilişkin 18 yıl altı ay hapis istemiyle yargılanmıştı. FETÖ üyesi kişilerin soru hazırlanması ve güvenlikle ilgili kritik birimlerde çalıştığı ve Demir’in örgüt ile ilişkisi olduğu vurgulanmıştı. 2010 yılında KPSS sorularının çalındığı ortaya çıkınca sınav iptal edilmişti. Demir başkan olduktan sonra, 27 Mart 2011’de ise 1.7 milyon adayın girdiği 2011-YGS’de şıklar şifrelenmişti.