Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da tutuklu bulunan WNBA yıldızı Brittney Griner 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Uyuşturucu bulundurmaktan tutuklanan Birleşik Amerikalı WNBA yıldızı Brittney Griner, Rusya’da yargılandığı mahkeme tarafından 9 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

31 yaşındaki ABD’li basketbolcu Brittney Griner, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında ABD’nin çağrısı ile şubat ayında ülkeden ayrılmak isterken Moskova yakınlarındaki Sheremetyevo Havalimanı’nda uyuşturucu madde bulundurmaktan tutuklanmıştı. Moskova’daki savcılık, Griner’ı uyuşturucu kaçakçılığı ve uyuşturucu taşıma suçlarından 9,5 yıl hapis istemi ile mahkemeye sevk etmişti. Rus mahkemesi dün (4 Ağustos) yaptığı açıklamada, cezanın Amerikalı sporcunun gözaltında geçirdiği süre dikkate alınarak verildiğini belirtti. 

Griner ise kararın açıklanmasının ardından “Dürüstçe söylemeliyim ki bir hata yaptım ve umarım kararınız hayatımı söndürmez. Bu suçu işlemek için komplo ya da plan yapmadım” dedi.

Griner’ın avukatı Maria Blagovolina müvekkilinin kararın ardından çok üzgün ve stresli olduğunu söyledi. Müvekkilinin zorlukla konuştuğunun altını çizen Blagovolina, “Salı günü görüştüğümüzde ‘Perşembe günü görüşürüz’ dedim. ‘Kıyamet gününde görüşürüz’ diye yanıt verdi. Ne kadar haklı olduğunu şimdi anlıyorum” diye konuştu. Savunma avukatı karara itiraz edeceklerini de belirtti. 

Biden’dan Rusya’ya: “Griner’ı derhal serbest bırakın!”

Karara tepki gösteren ABD Başkan Joe Biden, “Amerikan vatandaşı Brittney Griner’ın haksız bir biçimde hapis cezası alması, dünyanın halihazırda bildiği bir şeyi tekrar hatırlattı. Rusya’yı, haksız bir şekilde tutuklu bulundurduğu Griner’ı derhal serbest bırakmaya çağırıyorum” dedi. Biden ayrıca, Brittney Griner ve Paul Whelan’ı en kısa sürede sağ salim evlerine geri getirebilmek her türlü yolu deneyeceklerini söyledi.

ABD ve Rusya arasında mahkûm takası tartışmaları sürerken yıldız basketbolcunun daha ne kadar demir parmaklılar ardında kalacağı belli değil. ABD medyasında yer alan haberlere göre Vaşington yönetimi, Paul Whelan ve Britney Griner ile ABD’de tutuklu bulunan Rus silah kaçakçısı Victor Bout’u takas edebileceklerini açıklamıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, cezanın açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, Rusya’yı, ABD’nin Griner ve Whelan’ın serbest bırakılması için yaptığı teklifi kabul etmeye çağırdı. 

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.