Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu: “Hz. Hüseyin’e ağlayıp Yezid gibi davrananlardan değiliz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (8 Ağustos) İstanbul’da Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Aşura Matem Merasimi’ne katıldı. Kılıçdaroğlu, “Hz. Hüseyin’e ağlayanlardan olup Yezid gibi davrananlardan değiliz dedi.

Adalet ve kardeşlik vurgusu

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte İstanbul’da Aşura Matem Merasimi’nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında adalet ve kardeşlik vurgusu yaptı.

Kılıçdaroğlu, “Hz. Hüseyin, ‘Ben zulme karşı adaletin savaşını verirken kendisi zalim olan birisinin bu harekete katılmasını istemiyorum’ demişti. Bu sözün, şartın günümüz İslam dünyasındaki karşılığı şudur: Her türden haksızlığa, her türden şiddete, adaletsizliğe karşı birlikte davranmalı, birlikte karşı çıkmalıyız. Kerbela, sadece İslam tarihinin değil insanlık tarihinin de en büyük trajedilerinden birinin adı olsa dahi kendisinden çıkartacağımız sonuç mutlak adalet ve kardeşlik olmalıdır. Hz. Hüseyin Kerbela’da şüphesiz adaleti temsil ediyordu. Elbette ki bizler Hz. Hüseyin’in Kerbela’da temsil ettiği adaletten yanayız, tarafız” diye konuştu.

“Hz. Hüseyin’e ağlayanlardan olup Yezid gibi davrananlardan değiliz”

“Hz. Hüseyin’e ağlayanlardan olup Yezid gibi davrananlardan değiliz” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzün Yezidi anlayışına ancak, fakat, lakin ile başlayan cümleler kurarak meşruiyet kazandıramayız. Tek bir Müslümanın dahi kendi yezidine sahip çıkma gafletine düşmesini asla ve asla kabul edemeyiz. Şehit düşeceğini bile bile yolunu muktedir olandan ayırarak Hz. Hüseyin’e katılmaktan tereddüt etmeyen Hür gibi yani Hürşehit gibi, zihni bir özgürleşmeye yönelmeliyiz. Bu özgürleşmeye de ancak ve ancak Hz. Hüseyin’in Kerbela’ya düşen kanından, kin ve nefret değil barış ve kardeşlik çıkartmamız halinde ulaşabiliriz. Dedesinin, babasının ve kendisinin dilinde, fikrinde, irfanında olmayan kin ve nefreti Sünni, Şii, Caferi, Alevi, Bektaşi, kendisine Müslüman diyen tek bir ferdin sürdürmeye hakkı yoktur.”

Hoşgörü çağrısı

İslam dünyasında öfkenin değil hoşgörünün büyütülmesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bunu başardığımızda Hz. Hüseyin’in hâlâ akmaya devam eden kanını durdurabilir, onu huzura kavuşturabilir, Kerbela’daki hüznü dağıtabiliriz. Cumhuriyetimizin demokrasi ile taçlanacak ikinci yüzyılının Kerbela’da hâlâ akmaya devam eden kanın durmasına çok önemli katkılar sunacağını görüyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.