Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2023’te düzenlenecek “İkinci Yüzyılın İzmir İktisat Kongresi” için ilk adım | Tunç Soyer süreci Medyascope’a anlattı

2023’ün Şubat ayında düzenlenecek “İkinci Yüzyılın İzmir İktisat Kongresi” için ilk adım atıldı. Çiftçilerle buluşarak ön görüşmeler yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kongre hakkında Medyascope’a açıklamalarda bulundu.

İzmir-Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası’nda çiftçilerle buluşan Soyer, çiftçilerin sorunlarını dinledi. Soyer ardından Medyascope’a kongreye dair şu açıklamalarda bulundu:

9 Eylül 1922 ve 17 Şubat 1923, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde en önemli tarihlerden ikisi. Bir tanesi sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin kurtuluşunun tarihidir. Diğeri de kurulacak yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisat politikalarının oluştuğu tarihtir. İzmir bu iki tarihsel olaya ev sahipliği yapmanın gururunu taşır. Bugün bunun yüzüncü yılı olması vesilesiyle İzmir’in tarihsel sorumluluğu daha da büyümüştür. İzmir cumhuriyetin ikinci yüzyılında yeni iktisat politikalarının şekillenmesinde öncülük etme misyonunu üstlenmiştir. Kısacası İzmir üzerine düşeni yapacaktır. Bunun gururu ve heyecanı içerisindeyiz. Bizim güncel siyasetle bir derdimiz yok. Hedefimiz de bu değil. Biz bu memleketin gelecek yüzyılının tasarlanmasın payımız olsun istiyoruz.”

“Bu toplantıda yapılan açıklama ve konuşmalar tarihe kalacak”

Soyer, çiftçilere hitaben yaptığı konuşmasında ise çiftçilere dokuz soru iletildiğini aktararak, “Biz sadece sizin düşünüp çare üretmek isteyebileceğiniz konu başlıklarını öğrenmek istedik. Ama sizler bu soruların dışında da başka soruların ve cevapların olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Sınırlama yok. Bu toplantıda yapılan açıklama ve konuşmalar tarihe kalacak. Ve tüm bunlar bir kitaba dönüştürülecek” dedi.

Süreç nasıl işleyecek? 

İzmir İktisat Kongresi’ni ve ön buluşmaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve belediye tarafından kurulan İzmir Planlama Ajansı (İZPA) düzenleyecek. Kongre, üç farklı aşamadan oluşuyor. İlk iki aşama olan paydaşlarla buluşma bugün (10 Ağustos) başladı. Paydaş buluşmaları tüccar ve sanayici temsilcileriyle devam edecek. Kasım 2022 ve Ocak 2023 tarihleri arasında ise “Uzman Buluşmaları” düzenlenecek. Bu ikinci safhada her bir başlığın dünyaca bilinen uzmanları, ilk aşamada ortaya çıkan paydaş görüşlerini değerlendirecek. Kongre ise 2023’ün Şubat ayında yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.