Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydın-Mezeköy’de jeotermal enerji santraline itiraz eden köylülere jandarma müdahale etti: İki kişi gözaltında

Aydın’ın Mezeköy Mahallesi’nde, köylülerin itirazına rağmen jeotermal enerji santrali yapılmak isteniyor. Mahkeme sürecine rağmen “Efendi Jeotermal” adlı şirketin bölgeye çalışma araçları göndermesinin ardından köylüler, alanda toplanarak duruma tepki gösterdi. Jandarmanın müdahalesi sonucu iki köylü gözaltına alındı.

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy Mahallesi sakinleri, bölgede yapılmak istenen jeotermal enerji santrali projesi hakkında verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” ve bölgedeki 19 parsellik alanla ilgili “acele kamulaştırma” kararlarını mahkemeye taşımıştı. Ancak dava devam ederken şirketin çalışmaya başlaması üzerine, köylüler alanda toplanarak duruma tepki gösterdi. 

İki kişi gözaltında

Konuyla ilgili Medyascope‘a konuşan Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, gün içinde iki köylünün gözaltına alındığını söyledi: “Köylüler ‘ÇED gerekli değildir’ ve ‘acele kamulaştırma’ kararlarına karşı dava açtılar. Bu dava süreci bitmeden şirket çalışmalara başlamak istiyor. Burada birkaç vatandaş yerlerini satmış ama satmayanlar çoğunlukta. Buna rağmen başlayan çalışmalara da vatandaşlar tepki gösteriyor. Sabahtan beri şirketin araçlarını sahaya sokmak istemiyorlar. Şu anda TOMA ile birlikte jandarma hazırlanıyor. Gün içinde iki kişi gözaltına alındı

Vergili şöyle devam etti: “Köylüler hâlâ oradalar. Burası birinci sınıf tarım toprağı. Zeytinlik ve suluk alanlara çok yakın. Köylüler bu sebeplerden doğan yasal haklarını çok iyi biliyorlar ve mücadele ediyorlar

“Haklı mücadeleleri için direniyorlar”

Konuyla ilgili AYÇEP tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Mezeköy halkımız kurmuş oldukları nöbet çadırında yasal ve toplumsal haklarını kullanarak haklı mücadeleleri için direniyorlar. Kendi yurtlarını, yaşam alanlarını, topraklarını Anayasamızın 56. maddesinin vermiş olduğu yasal haklarını kullanarak koruyorlar” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.