Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gaziantep ve Mardin’deki kazalar önlenebilir miydi? – “Ehliyet sahipleri periyodik olarak eğitimden geçmeli”

Türkiye cumartesi (20 Ağustos) günü meydana gelen trafik kazası haberleriyle sarsıldı. Gaziantep’teki kazada 15 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi ise yaralandı. Mardin’in Derik ilçesindeki kazada ise 20 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi yaralandı. Yol güvenliği uzmanı Çetin Büyükçınar, kazaların nedenlerini ve potansiyel kazaların önüne geçmek için yapılabilecekleri Medyascope‘a anlattı.

Gaziantep’te cumartesi günü, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Nizip bölümünde meydana gelen trafik kazasında 15 kişi yaşamını yitirdi, 29 kişi ise yaralandı. Mardin’in Derik ilçesinde meydana gelen kazada freni boşalan gübre yüklü TIR’ın iki araca çarparak devrilmesi sonucu 20 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi yaralandı. Yol güvenliği uzmanı Çetin Büyükçınar, bu iki kazayı Medyascope‘a değerlendirdi.

“Kazaların sebebinin yüzde 85’i sürücüler”

TÜİK verilerine göre kazaların yüzde 85’inin insan kaynaklı olduğunu söyleyen Büyükçınar, Gaziantep’teki kazada yapılan hataları şöyle anlattı:  

“Uzun yol yapmayı planlayan sürücülerin, araçlarının uzun yol bakımlarını yapmaları çok önemli çünkü araçlar durduk yere hemen bir arıza vermezler. Bir başlangıç vardır ve bu başlangıcı tespit edebilmek için araç bakımlarını zamanında yapmak gerekiyor. Gaziantep’teki kazayı yapan aracın muhtemelen teknik arızası vardı.” 

Çetin Büyükçınar, 15 kişinin hayatını kaybetmesinin sebeplerinden bir diğerinin yolcuların emniyet kemerlerini takmaması olduğunu söyledi.

Mardin’deki kazada ise 20 kişinin hayatını kaybetmesinin en büyük nedeninin şoförün tercih ettiği yön olduğunu belirten Büyükçınar, şöyle konuştu:

“Lojistik araçlarda fren sistemleri normal kullandığımız araçlara göre daha gelişmiştir. Frenin boşalma ihtimalini düşük olarak görüyorum ancak şoförün yol üzerindeki araçlara çarpmak yerine insanların önüne doğru direksiyonu çevirmesi büyük bir felakete yol açtı. Belki de yol üzerindeki araçlara çarpmak istese kaza sadece maddi hasarlarla atlatılabilirdi.”

“Sürücüler periyodik olarak eğitimden geçmeli”

Çetin Büyükçınar’a göre Gaziantep ve Mardin’de yaşanan kazaların tekrar etmemesi için bazı önlemler şimdiden alınabilir. Araçların düzenli bakımının yapılmasının önemini vurgulayan Büyükçınar, “Sürücülerin dikkat dağınıklığının önüne geçilmesi, uyku saatlerine önem verilmesi ve mola saatlerinin yeterince uzun olması bu kazaların tekrar etmesini engelleyebilir” dedi.

Bu önerilerin yanı sıra ehliyet kullanımı hakkında da fikir belirten Büyükçınar, “Sürücüler ehliyetlerini aldıktan sonra bir ömür boyu o ehliyetle araç kullanmamalılar. Periyodik süreler içerisinde mutlaka eğitimden geçmeliler. Yol şartları ve araç teknolojileri sürekli değişiyor. Bu bilgilerin zaman zaman güncellenmesi çok önemli” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.