Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülşen bir günde nasıl cezaevine girdi?

İmam hatiplilere hakaret ettiği gerekçesiyle iktidar mensupları, iktidar medyası ve Diyanet İşleri Başkanı’nın hedefi haline gelen sanatçı Gülşen, dün (25 Ağustos) akşam saatlerinde tutuklandı. 30 Nisan’da verdiği konserde söylediği sözler üzerinden hedef gösterilen Gülşen’in bir günlük tutuklanma sürecini Sahra Atila derledi.

Gülşen’in 30 Nisan’da İstanbul Ataşehir’deki Jolly Joker Arena’da verdiği konser sırasında bir arkadaşına “İmam hatipte okumu, sapıklığı oradan geliyor” dediği anlar sosyal medyada yaklaşık dört ay sonra paylaşılmaya başlandı. 

Giydiği kıyafetler, savunduğu görüşler nedeniyle bazı toplum kesimleri tarafından sürekli hedef alınan Gülşen yine sosyal medya üzerinden hedef gösterildi ve 24 Ağustos’ta Twitter üzerinden hashtag çalışması başlatıldı: #GülşenTutuklansın

Sosyal medya üzerinden hedef gösterilmesinden bir gün sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülşen hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlamasıyla TCK 216. madde kapsamında resen soruşturma başlattı.

Bir gün içinde cezaevine gönderildi 

Aynı gün içerisinde İstanbul-Beşiktaş’taki evinde gözaltına alınan Gülşen, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’de ifade verdikten sonra adliyeye sevk edildi.

Bu sırada Gülşen sosyal medya hesapları üzerinden özür metni yayımladı:

“Uzun yıllardır birlikte çalıştığım çalışma arkadaşlarım ile iş ve çalışma ortamında yapmış olduğum bir espri toplumu kutuplaştırmayı hedefleyen kimseler tarafından öne çıkarılarak yayınlanmıştır. Sözlerimin ülkedeki kutuplaştırmayı hedefleyen kötü niyetli kimselere malzeme vermiş olmasından dolayı üzgünüm. İnandığım özgürlüğü savunurken, eleştirdiğim radikal uca kendimin savrulduğunu görüyorum. Videodaki söylemimden rahatsızlık duyan ve incinen herkesten özür diliyorum. Daha başka bir dil bulmalıydım, bulacağım.”

Emniyet’teki ifadesinde hakkında suçlamaları kabul etmeyen Gülşen, grubunda yer alan Miraç adlı müzisyenin lakabının “İmam” olduğunu belirtti:

“Ben orkestrama hitaben ‘Beni seyircilerimin arasına omuzlarınızda taşıyın’ demem üzerine bana orkestra arasından ‘Seni İmam taşısın’ şeklinde cevap gelince bahse konu konuşma Miraç ile aramızda geçti. Bu konuşma konsere katılanlara ya da medyaya hitaben yaptığım bir konuşma değildir. Ben ülkesini seven fırsat eşitliğine inan, kimseyi ayırıp örselemeyen bir sanatçıyım. Bu kısa görüntü aylar sonra kim tarafından ne amaçla servis edildi bilemiyorum. Ancak provokatif amaçlı servis edildiğini düşünüyorum. Ben imam hatiplileri ya da ülkemizin bir kısmını kötülemek onlara hakaret etmek amacıyla asla bu konuşmayı yapmadım.”

Adliyedeki işlemleri tamamlandıktan sonra İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Gülşen hakkında tutuklama kararı verildi. Gülşen, sağlık kontrolünün ardından Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.

Gülşen’e destek: “Bir odaya bir ömür hapset hadi”

Gülşen cezaevi kapısından girerken bir grup “Seninle gurur duyuyoruz Gülşen” diyerek destek verdi. Bir destek de Fenerbahçe’den geldi. Fenerbahçeli taraftarlar Austria Wien maçında Gülşen’in “Yurtta aşk cihanda aşk” şarkısını söyleyerek, tutuklanan sanatçıya destek verdi.

Gülşen’in, tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Twitter’da bugünkü trending topic kısmında #GülşenSerbestBırakılsın etiketi en üst sırada yer alıyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB), barolar, insan hakları ve kadın örgüleri, siyaset ve sanat dünyasından da Gülşen’in tutuklanmasına tepkiler geliyor. Gülşen’in tutuklaması üzerine en çok yapılan “Kadın katilleri dışarıda” eleştirisi de sosyal medyanın gündeminde. 

Hukukçular, hakkında soruşturma başlatıldıktan 12 saat sonra cezaevine götürülen Gülşen’in sözlerinin “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunu barındırmadığını, ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.