Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülşen tutuklandı

Sanatçı Gülşen, akşam saatlerinde sevk edildiği İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklandı. “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlatması üzerine gözaltına alınan Gülşen, sağlık kontrolünün ardından Bakırköy Cezaevi’ne sevk edildi.

İmam hatiplilere hakaret ettiği gerekçesiyle iktidar mensupları, iktidar medyası ve Diyanet İşleri Başkanı’nın hedefi olan, sosyal medyada linç edilen sanatçı Gülşen hakkında tutuklama kararı verildi. İstanbul-Beşiktaş’taki evinde gözaltına alınan Gülşen, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’de ifade verdikten sonra adliyeye sevk edildi. Adliyedeki işlemleri tamamlandıktan sonra sulh ceza hâkimliğine sevk edilen Gülşen hakkında tutuklama kararı verildi. Gülşen, sağlık kontrolünün ardından Bakırköy Cezaevi’ne sevk edilecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülşen hakkında imam hatip liselilerine yönelik sözlerinin sosyal medyada paylaşılmasının ardından “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan TCK 216. madde kapsamında resen soruşturma başlatmıştı.

Gülşen, Emniyet’teki ifadesinde hakkında suçlamaları kabul etmedi. Oda tv’nin haberine göre grubunda yer alan Miraç adlı müzisyenin lakabının İmam olduğunu belirten Gülşen şunları söyledi: “Ben orkestrama hitaben ‘Beni seyircilerimin arasına omuzlarınızda taşıyın’ demem üzerine bana orkestra arasından ‘Seni İmam taşısın’ şeklinde cevap gelince bahse konu konuşma Miraç ile aramızda geçti. Bu konuşma konsere katılanlara ya da medyaya hitaben yaptığım bir konuşma değildir. Ben ülkesini seven fırsat eşitliğine inan, kimseyi ayırıp örselemeyen bir sanatçıyım. Bu kısa görüntü aylar sonra kim tarafından ne amaçla servis edildi bilemiyorum. Ancak provokatif amaçlı servis edildiğini düşünüyorum. Ben imam hatiplileri ya da ülkemizin bir kısmını kötülemek onlara hakaret etmek amacıyla asla bu konuşmayı yapmadım.”

Suçlamaları kabul etmeyen Gülşen, tutuksuz yargılanmak istediğini ve belirterek, “Bana ihtiyacı olan bir çocuğum var” dedi.

Tutuklama kararında ise “tutuklama tedbirinin daha uygun ve orantılı olacağı” ifade edildi.

Gülşen ne demişti?

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Gülşen’in sahnede “İmam hatipte okumuş. Sapıklığı oradan geliyor” dediği anlar yer aldı.

Görüntülerin Gülşen’in nisan ayında verdiği bir konsere ait olduğu belirtilirken, sosyal medyada Gülşen’e yönelik linç kampanyası başlatıldı.

CHP’den ilk açıklama: “Maksadını aşmış bir espri insanların kalbini kırdı”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısının ardından Gülşen’in gözaltına alınmasıyla ilgili soruyu yanıtladı. Özel, konuyla ilgili şunları söyledi:

“İmam Hatipler diğer okullarımız gibi hepimizin, bu memleketin evlatlarını yetiştiren; CHP döneminde yasa ile kurulmuş, dinin gereklerini insanlara doğru şekilde ve devlet eli ve denetimi ile öğretmek üzere kurulmuş okullar. Hiçbir okula yapılmaması gerektiği gibi bu okullarla ilgili de şaka da olsa espri de olsa bu şekilde bir tanımlama yapılmamalı. Nasıl bir açıklama yapıldı tam bilmiyorum ama mutlaka düzeltilecektir. Maksadını aşmış bir espri insanların kalbini kırdı, hızlı bir şekilde telafi edileceğini umuyoruz. Biz de sürecin takipçisi olacağız.”

MEB hukuki süreç başlattı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şarkıcı Gülşen’in imam hatip liselilerle ilgili söylemlerinden dolayı hukuki süreç başlattı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bir şarkıcının, konserinde imam hatip liselerimizi itham ederek bu camiaya yönelik hakaret ve iftira içeren sözlerinden dolayı kendisini kınıyoruz. Kuruluşundan bu yana ülkenin milli ve manevi değerleriyle nesillerin yetiştiği bu kurumlara veya herhangi bir okul türümüze ya da bu okullarımızda eğitim gören öğrencilerimize yönelik aşağılayıcı ve ötekileştirici sözlerin sarf edilmesi asla kabul edilemez. Bakanlığımızca söz konusu şarkıcının hakaret ve iftira içeren bu sözlerinden dolayı hukuki süreç başlatılmıştır” denildi.

İktidar cephesinden peş peşe açıklamalar

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal medyadan yaptığı açıklamayla Gülşen’e tepki gösterdi. Bozdağ, “İmam Hatip Liselerine ve İmam Hatiplilere karşı iftira, kin, nefret ve ayrımcılık yapan, bunu da ilericilik zanneden, esasında ilkellikten başka hiçbir anlam taşımayan bu çağdışı zihniyeti şiddetle kınıyorum. Sanatçı kisvesi adı altında kin, nefret ve ayrımcılık dili kullanarak halkın bir kesimini diğer kesimine karşı tahrik etmek, sanata ve sanatçılara da yapılmış saygısızlıktır. Hiç kimsenin halkımız arasında kin, nefret, düşmanlık ve ayrımcılık yapma hakkı ve hürriyeti yoktur” dedi.

Sosyal medyadan açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gülşen’i sert sözlerle hedef aldı. Çelik şunları yazdı: “Nefret üretmek bir sanat dalı değildir. Nefret yaymak bir sanatçı faaliyeti değildir. Toplumun belirli bir kesimini ‘sapıklık’ iddiası ile hedef almak ve Türkiye’yi ayrıştırmaya çalışmak nefret suçudur ve insanlık ayıbıdır. Bu çarpık zihniyetin mazide kaldığını düşünüyorduk. Ancak farklı kisveler altında sürdüğünü görüyoruz. Bu nefret zihniyeti ülkemizde asla zemin bulamaz. Nefrete karşı insanlık değerlerini savunmaya devam edeceğiz. İnsanlık onuru her türlü nefretin üstündedir.”

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Milletimizin gözbebeği, ülkemizin en başarılı eğitim kurumlarından, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz İmam Hatip Liselerine karşı ortaya konulan nefret söylemini esefle kınıyorum. İmam Hatiplilere ya da bir başkasına karşı sorumsuz, ötekileştirici, aşağılayıcı, düşmanlaştırıcı ifadeler kullanmak kimsenin haddi değildir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da “En zor zamanlarında bile milletimizin sahip çıkıp bağrına bastığı, hayra çağırmak, iyiliği yaymak ve kötülüğü ortadan kaldırmak için kurulan ve 70 yıldır bu gayeye önder olan İmam-Hatip Okullarına ve mensuplarına hakaret edilmesi kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum” mesajını paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Twitter hesabından Gülşen’i hedef alarak şunları söyledi: “Sanatçı sorumluluğu, ayrımcılığa, ötekileştirmeye, tahammülsüzlüğe sevk eden bir dilden uzak durmayı gerektirir. Toplumsal barış ve huzuru tehdit etmek hiçbir zaman sanatçı kimliğiyle bağdaşmaz.”

ÖNDER’den suç duyurusu

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, şarkıcı Gülşen hakkında, hukuki süreç başlatılacağını duyurdu.
ÖNDER’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Toplumu ifsat etmeyi kendisine vazife edinmiş, sanatı (!) ile konuşulamayan bir şahsın İmam Hatip camiasıyla ilgili hadsiz ifadelerini, iftira ve hakaret içeren ithamlarını aynen kendine iade ediyoruz. Şahsın hezeyanlarına karşı hukuki süreç başlatıyoruz. Aziz milletimizin gözbebeği olan İmam Hatip okullarımızın mezun ve mensuplarının bu gibi şahısların çirkin propagandalarına ve ucuz yollu gündemde kalma amaçlarına malzeme yapılmasına asla müsaade etmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.