Üniversite hastaneleri için şiddet yönetmeliği yayınlandı: “Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik değil”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), görevini yaparken şiddete maruz bırakılan sağlık çalışanlarına sağlanacak hukuki yardımların esaslarını belirleyen yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğin eksik olduğuna dikkat çeken TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Alican Bahadır “Kapsam olarak bütünlüklü olmayan bir yönetmelik çünkü şiddet sonrası prosedürü işliyor, sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik herhangi bir şey yok” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), görevleri sırasında şiddete maruz bırakılan sağlık çalışanlarına hukuki yardım sağlanmasını düzenleyen yönetmelik yayınladı. Yönetmeliğe göre, YÖK’e bağlı devlet ve vakıf üniversitelerine ait sağlık kurumlarında şiddete maruz bırakılan sağlık çalışanlarına ve yakınlarına, üniversite kadrosunda bulunan avukatlar tarafından hukuki destek sağlanacak.

Yönetmelik Resmi Gazete’de bugün (31 Ağustos) yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, sağlık çalışanına karşı işlendiği iddia edilen suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda, ilgili üniversitenin kadrosunda bulunan avukatlar, “vekaletname ibrazı gerekmeksizin” mağdurun veya kanuni mirasçılarının vekili sıfatıyla dava sürecine katılacak. Hukuki desteğin sağlanabilmesi için, bir suç işlendiğinde ve sağlık çalışanları şiddete maruz bırakıldığında, sağlık birimi yöneticisi durumu hemen üniversite hukuk birimine bildirilecek. Sağlık birimi yöneticisi, adli mercilere ve Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan sisteme de bildirimde bulunacak. Ayrıca mağdur da bu bildirimi yapabilecek.

Sağlık çalışanı olmayan personelin maruz bırakıldığı şiddeti yok sayıyor

Yönetmeliği Medyascope’a değerlendiren Dr. Alican Bahadır şöyle konuştu:

“Kapsam olarak çok bütünlüklü olmayan bir yönetmelik çünkü şiddet sonrası prosedürü işliyor. Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik herhangi bir şey yok. Sadece ‘sağlık çalışanları’ ibaresi var. Özel güvenlik görevlileri sağlıkta şiddetle iç içe çalışıyor fakat onlara hukuki destek verilmeyecek ve bu durum onların üzerinde bir yük oluşmasıyla sonuçlanacak. Bilgi işlem personeli, muhasebe işlerinde çalışan bir personel saldırıya uğrarsa yok mu sayacağız?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.