Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: İşte kısa molalar vermek enerjinizi artırabilir

Romanya’da yürütülen bir araştırma, işte 10 dakikaya kadar verilen molaların yorgunluğu önleyebileceğini, enerjiyi artırabileceğini ve motivasyonu artırabileceğini ortaya koydu. İşte araştırmanın detayları.

Çalışırken verilen küçük molaların çalışanları daha dinç hissettirdiğini ortaya koyan araştırma, Romanya’nın Timişoara Batı Üniversitesi’nde Patricia Albulescu öncülüğünde yürütüldü. Albulescu, günlük işlere odaklanırken ihtiyaçların görmezden gelebileceğini, bunun dikkat dağınıklığı ve hatalara yol açabileceğini belirtti ve şunları söyledi:

“Kısa bir mola verdiğimizde, aklımızda yeni fikirlerin tekrar oluşmaya başladığını fark edebiliriz.”

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada toplam örneklemi iki bin 335 kişiye ulaşan 22 araştırmayı içeren 19 makale inceledi. Bu araştırmaların bazıları çalışanlar, bazıları ise öğrenciler üzerinde yoğunlaşmıştı.

Araştırmalarda katılımcılar sekiz saniye ile 10 dakika arasında kısa mola vererek, yazı yazmaktan hafızaya pek çok teste tabi tutuldu. Katılımcılar aynı zamanda ne kadar enerjik, istekli veya ne kadar yorgun hissettiklerine dair öz değerlendirmelerde de bulundular. 

Bulgular mikro araların katılımcıların üzerinde küçük fakat pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Buna göre mikro ara verenlerin yüzde 64’ünün ara vermeyen veya günlük rutinini takip edenlere oranla dinç hissettiği saptandı.

Albulescu, çalışma ortamlarındaki “tam gaz devam” kültürünün çalışmaya devam etmek için insanlar üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti. 

Camdan dışarı bakmak için birkaç saniye duraksamanın tembellik olmadığını söyleyen Albulescu, yöneticilerin bunu teşvik eden bir çalışma ortamı yaratması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.