Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TOGO Kuleleri’nin yıkımında mahkeme yürütmeyi durdurdu, yıkım ihalesi yapılamadı, ABB karara itiraz etti

Ankara 17’nci İdare Mahkemesi, eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün’ün sahibi olduğu TOGO Kuleleri’nin yıkımına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararında yapıların yıkılmasının telafisi güç zarar doğurabileceğini belirtti ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) savunma için 30 gün süre verdi.  Kulelerin yıkımı için dün (1 Eylül) yapılacak “hurda karşılığı yıkım” ihalenin iptal edilmesine ilişkin mahkeme kararına ABB itiraz etti. Medyascope’a bilgi veren ABB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Koordinatörü Volkan Gültekin, “yargı sürecinin takipçisi olacaklarını ve yıkımda kararlı olduklarını” söyledi. 

Danıştay 6. Dairesi, geçtiğimiz yıl TOGO Kuleleri inşaatının bulunduğu parseldeki imar değişikliğinin iptaline ilişkin Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi’nce verilen kararı onadı. Böylece TOGO Kuleleri’nin yıkılmasının önünde engel kalmamış oldu. 15 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yer alan ilanda kulelerin “hurda karşılığı yıkımı” için 1 Eylül’de ihaleye çıkılacağı duyuruldu. Bu kara yapılan itiraz üzerine yıkım ihalesi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verildi ve dün yapılacağı duyurulan ihale yapılamadı.

Danıştay kararına karşın soruşturma

Sinan Aygün’ün şikayeti üzerine memuriyetten çıkarılma istemiyle hakkında İçişleri Bakanlığı’nca soruşturma başlatılan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin açıklama yaptı. Candan, Çankaya Belediyesi’nin bilgisi dahilinde görev yaptığını, “işe gitmeden maaş aldığı ve haksız kazanç sağladığı” suçlamasının gerçeği yansıtmadığını ve Danıştay’ın soruşturma iznini iptal ettiğini söyledi. Candan, “Çankaya Belediyesi’nin yetkisini gasp eden bir yaklaşımla beni İçişleri Bakanlığı çalışanı gibi görüp, Danıştay’ın oy birliğiyle iptal ettiği soruşturma izni dosyasının aynısını bu sefer devlet memurluğundan çıkartmak için Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk ediyorlar” dedi. 

İçişleri Bakanı’na “Benim amirim değilsin Süleyman Soylu! Ben İçişleri Bakanlığı elemanı değilim” diye seslenen Candan, 6 Eylül’de, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nda savunma yapacağını belirterek, şunları söyledi:

“Bu operasyon, konuşan, değerleri korumaya çalışan herkese yapılıyor. Bu ülkede her şey olabilir. Hukuken mümkün değilken TOGO Kuleleri’ne Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı diye beni memurluktan çıkarırlarsa emsal karar üretirler. Kendi gelecekleri için emsal karar üretirler.”

Ne Olmuştu?

Melih Gökçek başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 11 Eylül 2012’de TOGO Kuleleri’nin bulunduğu alanı “kentsel servis alanı” ilan etmiş ve kuleler için 1,5 emsal izni vermişti. Bu dönemde kulelerin inşaatı başlamıştı. 17 Aralık 2015’te ise emsal izninin 1,5’tan, 2,5’a yükseltilmesi teklifi Belediye Meclisi’ne geldi. Teklif, mecliste reddedildi. 15 Temmuz 2016’da teklif tekrar meclise geldi ve daha önce gizli emsal olduğu gerekçesiyle reddedilen emsal izni 2,10’a yükseltildi. Böylece, inşaat kot üstünde 25 bin metrekareye yükseltildi ve kot altında sınırsız inşaat izni verildi. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kararı yargıya taşıdı ve imar değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi. Eski CHP Ankara Milletvekili ve eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, sahibi olduğu TOGO Kuleleri’nin inşaat çalışmalarının devam etmesinin mevzuata uygun olduğunu öne sürerek kararı istinafa taşıdı. Melih Gökçek’in 2017’de istifa etmesinin ardından göreve gelen AKP’li Mustafa Tuna döneminde ABB Meclisi, iptal kararının uygulanmasına ve parselin eski imar durumuna dönmesine karar verdi.

Mansur Yavaş’ın, 31 Mart 2019’da Belediye Başkanı seçilmesinden sonra 16 Aralık 2019’da inşaat mühürlendi. Sinan Aygün, Mansur Yavaş ve ekibinin Mimarlar Odası lehine çıkan mahkeme kararını bir üst mahkemeye taşıma karşılığında kendisinden 25 milyon TL “rüşvet” istediğini öne sürdü, Yavaş ile üç belediye meclisi üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. İddiaları reddeden Yavaş ise Aygün’e karşı suç duyurusunda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.