İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (AUZEF) 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 400-450 TL olan materyal ücretleri, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 600-850 TL arası fiyatlara ulaştı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu yüzde 112,5’e varan oranda yapılan zamma ilişkin Medyascope‘a konuştu.
Genellikle çalışmak zorunda olduğu için örgün öğrenime devam edemeyen kişilerin tercih ettiği Açıköğretim Üniversiteleri’nin materyal ücretlerine 2022-2023 eğitim- öğretim dönemi için zam yapıldı. İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde (AUZEF) 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 400-450 TL olan materyal ücretleri, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 600-850 TL arası fiyatlara ulaştı.
AUZEF’de kitap, dergi, ders notu vb. basılı herhangi bir ders dokümanı bulunmuyor. Öğrenciler ders notlarına, ders sunumlarına ve ders anlatım videolarının linklerine üniversitenin internet sitesinden ulaşabiliyor.
Ders notları, ders sunumları ve ders anlatım videoları ise her dönem için yeniden hazırlanmıyor. Bu nedenle öğrenciler “materyal ücreti” adı altında alınan ücretlere yüzde 112,5’e varan oranda zam yapılmasına sosyal medyadan tepki gösterdi.
“Öğrenciler eğitimlerine devam etmekte sorun yaşayacak”
Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu yüzde 112,5’e varan oranda yapılan zamma ilişkin Medyascope‘a konuştu.
Sinan Muşlu Türkiye’de ekonomik kriz yaşandığına dikkat çekerek, öğrencilerin kayıt yaptırmakta ve eğitimlerine devam etmekte sorun yaşayacağını söyledi.
Öğrencilerin kitaplara erişmekte zorlanacağını belirten Muşlu, “Zamlar üniversite öğrencilerinin akademik yaşamını sürdürmesi önünde en büyük engel” dedi.
“Öğrenciler kaynaklardan yeterince yararlanamıyor”
Açıköğretim Fakültesi’nde öğrencilere kitap verilmediğinin altını çizen Muşlu şöyle konuştu:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Açıköğretim Fakültelerinde ders kitaplarının verilmemesi, notların internet üzerinden paylaşılması öğrencilerimizin bu kaynaklardan yeterince yararlanamamasına yol açacaktır.
Her öğrencinin evinde kendisine ait bir bilgisayarın olduğunu söylemek zor ya da her öğrencinin telefonunun bu kaynakları takip etmeye uygun olduğunu, tableti olduğunu söylemek zor. Aynı zamanda bilgisayar veya telefon noktasında öğrencilerimizin elektrik ve internet giderlerinin daha fazla artması da bu kaynaklardan yeterince yararlanamamasına yol açar.”
“Eğitime erişimde eşitsizlik var”
Eğitime erişimde eşitsizliğe dikkat çeken Muşlu, “Ülkemizde eğitimin tüm kademelerinde eğitime erişimde eşitsizlik var. Bunu pandemi sürecinde çok daha fazla yaşadık. Geldiğimiz noktada ekonominin pandemisini yaşıyoruz” dedi.
Muşlu, öğrencilerin akademik yaşamlarını sürdürmelerinin önündeki en büyük engelin zamlar olduğunu, masraflarını karşılayamayanların hem okuyup hem de ucuz iş gücü olarak çalışmak zorunda kaldığını belirtti.
“Kaybeden Türkiye olacak”
Muşlu, “Ülkemizdeki genç beyinlerin akademik ve gelecek kaygısıyla ülkeyi terk ettiğini, yurtdışına yöneldiğini biliyoruz. Bu durum ülkemizde giderek çoraklaşmış akademik dünyanın çölleşmesine yol açacak. Kaybeden Türkiye olacak” dedi.
“Eğitim ücretsiz olmalı”
“Parasız kamusal eğitimi savunuyoruz” diyen Muşlu şöyle konuştu:
“Eğitim, en temel insan hakkıdır. Bir sosyal devlet her şeyden önce sağlık ve eğitimi yurttaşlarına parasız sağlamalı. Bugün öğrenci, öğretmen, veli birer müşteri.
Eğitimde nitelik, başarı düzeyi düştü. Çözüm her şehre siyasi amaçlı üniversite yapmak değil, üniversitelerin niteliğini artırmak, parasız hale getirmek, öğrencilere verilen kredilerin karşılıksız olmasını sağlamak, yurt sorununu, eğitim materyallerine ulaşma sorununu çözmektir.”