Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tokatköy’de 120 yıllık hikâye: “Biz burada işgalci değiliz”

İstanbul-Beykoz’a bağlı Tokatköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında vatandaşların evleri karşı çıkmalarına rağmen polis müdahalesiyle yıkıldı. 

Yaklaşık iki buçuk aydır kentsel dönüşüm sorunlarıyla gündeme gelen Beykoz Tokatköy’e dün polis eşliğinde giren yıkım ekipleri, sözleşme imzalamayan vatandaşların evlerini de yıktı. Bazı vatandaşlar evlerinin yıkımını engellemek için evlerinin çatısına çıksa da yıkım devam etti. 

Tokatköy’de yaşayan Gül Gülgönen de evi yıkılan insanlardan biri. Gülgönen ile evinin yıkılmasından bir gün önce konuştuk. Gül Gülgönen, ailesinin 120 yıldır Tokatköy’de yaşadığını söyledi. 

“120 yıldır buradayız”

Ailesinin Tokatköy’e Osmanlı döneminde yerleştiğini söyleyen Gülgönen, “120 yıldır buradayız. 487 ada üç parsel, Osmanlı döneminden Süleyman Gürbüz adına kiralanmış” dedi. 

Arkasında bulunan evi işaret eden Gülgönen, tapu tartışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Benim büyüklerim, amcalarım, babam ve bizler bu evde doğduk. 120 yıla yakındır buradayız. Beykoz Belediyesi bizim tapularımızın olmadığını, bizim işgalci olduğumuzu söylüyor. Tokatköy’de yaşayanların hiçbiri işgalci değil. Osmanlı döneminden kiralandığına dair makbuzlarımız mevcut. Birçok evrakımız var. Bizim zilliyet hakkımız var.”

“Noter huzurunda anlaşma yapalım”

Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını belirten Gülgönen, sürecin zorla işletildiğini belirterek şunları anlattı: “Beykoz Belediyesi ve  Çevre Bakanlığı madem ki böyle bir dönüşüm yapacak, buradaki insanları bir araya toplayıp hepimizi bilgilendirseydi. Biz de ona göre eksileriyle, artılarıyla hep beraber bir karar verseydik, bu yolda hep beraber yürüseydik. Ama şu an yapılan işlemde 20-25 kişilik bir grup ile istişare edilip burada oturan iki bin insanın adına karar verildi.”

Kendilerine tek taraflı muvafakatname imzalatıldığını da belirten Gülgönen, “Biz istiyoruz ki karşılıklı noter huzurunda anlaşma yapalım” dedi. 

“Buradaki insanların çoğu oyunu hep AKP’ye verdi”

Her seçimde tapu almalarının gündeme geldiğini söyleyen Gülgönen, Tokatköy halkının siyasî tercihleri hakkındaki tartışmalara da değindi: “Buradaki insanların çoğu oyunu hep AKP’ye verdi. Güvendiler onlara. Ama 20 senenin sonunda gelinen sonuç bu. Hep tapuları verilecek diye buradaki insanlar kandırıldı. Sonuç olarak geliyorlar, yıkıyorlar evleri.”

Tokatköy’ün kentsel dönüşüm hikâyesi

Tokatköy, 2017 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Dönemin Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, mahallede 660 daire olduğunu ama emlak beyanlarında 442 adet daire gözüktüğü için 442 daire verileceğini söyledi. Vatandaşlar ise bunu kabul etmedi. Mahallede kentsel dönüşüm için gerekli üçte iki çoğunluk sağlanamadı.  

Daha sonra dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, 2019 seçimleri sonrasında mahalle sakinlerine yüzde 20 kayıpla yeni daire vereceklerini ve arsaları için de yüzde 40 ile 50 arası kesintiyle ödeme yapılacağını söyledi. Beykoz Belediyesi’ni Murat Aydın’la yeniden AKP’nin kazanmasının ardından vatandaşlar, söz verildiği gibi tapularının dağıtılmasını beklemeye başladı. Ancak İBB’nin CHP’ye geçmesi üzerine Tokatköy’deki ada parsel yetkisi İBB’den alınarak TOKİ’ye devredildi. 

TOKİ, mevcut evlerin metrekaresini ölçerek moloz bedeli çıkardı. Bu bedel üzerinden de kendi yapacağı evin bedelini çıkartarak fiyatlandırma yaptı. Bu fiyatlandırmaya göre en ucuz ev 280 bin liraya denk gelirken vatandaşlara enflasyon oranında artış yapılacağı söylendi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.