Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden yemek zammına karşı eylem: “Kırılma noktasındayız”

İstanbul Üniversitesi’nin yemek ücretlerine yeni dönemde geçerli olmak üzere yüzde 71,5 zam yapıldı. Her bir öğünün fiyatı 3,5 liradan 6 liraya çıktı. Zamlara sosyal medyada tepki gösteren öğrenciler bugün (5 Eylül) ve yarın (6 Eylül) Beyazıt’ta yapacakları basın açıklamaları ve forumlarla harekete geçiyor. Bugünkü basın açıklamasına katılan öğrenciler Medyascope’a konuşarak taleplerini ve planlarını anlattı.

İstanbul Üniversitesi eylül sonunda başlayacak yeni dönemde, yemek ücretlerini 3,5 liradan 6 liraya yükseltti. Zammın duyurulmasının ardından İstanbul Üniversite öğrencileri Twitter’da kampanya başlatarak tepkilerini dile getirdi.

Yapılan paylaşımlarda öğrenciler, üniversitenin 2019’da aldığı zam kararına gönderme yaparak, öğünlerden birinin 3,5 liradan 18 liraya çıkarılmasını protesto sonucu geri çektirdiklerini hatırlattı.

Okuyun | İstanbul Üniversitesi’nde yemeğe yüzde 500 zam: “Okulda geçireceğimiz zamanı kısıtlıyorlar”

“İstanbul Üniversitesi’nin Sesi”, “İÜ Dayanışması” gibi farklı mecralarda harekete geçen öğrenciler bu hafta basın açıklamaları ve forumlarla tepkilerini daha fazla dile getirecek.

Bugün Beyazıt’ta bir araya gelen İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin açıklaması şöyle:

“Temel gıda ürünlerine gelen zamlar, doğalgaz ve elektrik bedelleri, karşılayamayacağımız seviyelere çıkan kira ve yurt ücretleri, kontenjanları ve koşulları yetersiz KYK yurtları yetmezmiş gibi bir de yemekhanemizin ücreti arttırılıyor. Birçoğumuz kötü koşullarda barınıyor, sağlıksız ve ucuz gıdalarla beslenmeye çalışıyoruz. Hatta bazı arkadaşlarımız kalacak yer bulamadığı için okullarını donduruyorlar. Eğitim hakkı almak gün geçtikçe daha zor hale geliyor. İstanbul Üniversitesi yönetimine soruyoruz öğrenci yararına kullanılmayan bu ödenekler ne için kullanılıyor?”

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Erdenay, Furkan, Alaz ve Edebiyat Fakültesi öğrencisi Yaren konuya ilişkin Medyascope’a konuştu.

Öğrenciler tepkinin sadece zamlara yönelik olmadığını uzun süredir çözülmeyen krizlerin etkisiyle bir “kırılma noktasına” gelindiğini anlattı:

“Bu tepkinin bir sebebi de okulun fiziki şartları. Merkez kampüs tadilat sebebiyle yaklaşık iki senedir bir şantiye alanı halinde ve ne zaman biteceğini bilemiyoruz.”

Devam eden tadilat sebebiyle eğitime farklı fakültelere dağılarak devam etmek zorunda kalan hukuk fakültesi kadın öğrencileri özellikle Aksaray’daki İlahiyat Fakültesi civarında giyimlerine karışıldığını anlattı.

Öğrenciler okulda hijyen sorunu, yemeklerde porsiyonların küçültülmesi, kütüphanelerinden birinin kullanılmaması, lavabo yetersizlikleri gibi sorunların da kendilerini bıktırdığını söyledi:

“Yaklaşık 5 bin hukuk fakültesi öğrencisinin 4 bin kadarının bütünleme sınavı var mesela şu an. Bu 4 bin kişi bir kadın bir erkek tuvaleti kullanıyor. Bu çok temel bir ihtiyaç ve burada bir personel eksikliği olmaması lazım çünkü Türkiye’nin en çok ödenek alan üniversitesi İstanbul Üniversitesi.”

Onur Pikniği baskını

Öğrenciler, geçtiğimiz eğitim döneminin son günlerinde İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu’nun planladığı “Onur Pikniği”nin İslamcı gruplar tarafından engellendiği olayda üniversite yönetimini hiçbir sorumluluk almamakla da eleştiriyor:

“Vezneciler-Fatih civarında çok sayıda tarikat bulunduğu için bir cuma namazı sonrası çıkıp toplandılar üniversitemizin önünde. Hatta o gün hukuk fakültesinin sınavı vardı. Ben gittiğimde o sakallı-sarıklı tipler slogan atıyorlardı ve etrafta polis vardı. Güç bela okula girdik ama o süreçte okul yönetiminden bize hiçbir açıklama yapılmadı.”

“Eyleme hazırız”

Basın açıklamasını organize eden İstanbul Üniversitesi öğrencilerine göre herkes bir tepkinin oluşmasını bekliyordu:

“Eylem için müsait bir durum var. Pazartesi günüyle birlikte bu hava değişir diye düşünüyorum. Basın açıklamasından sonra insanlar havayı koklar, birbirini tanır ve belki Boğaziçi’nden bile çok biz konuşuluruz artık.”

“Tepkiler KYK yurtlarına sıçrayabilir”

Öğrenciler, bu tepkilerin yeni dönemde benzer sorunları yaşayan üniversitelere ve barınma krizinin etkisiyle bölgedeki KYK yurtlarına da sıçrayabileceğini düşünüyor:

“Türkiye’nin şu an ekonomik koşulları ve kriz hali ortada. Özellikle son enerji zamlarıyla ve kira fiyatlarından sonra insanlar kötü yurtlara hapsolmak zorunda kaldığı için çok ciddi bir öfke birikiyor. Biz de bunlardan bağımsız yaşamıyoruz. Birçoğumuz KYK yurtlarında kalıyoruz. Bu yurtlara yüzde 80 oranlarında zamlar geldi. Beş kişilik odalarda altı-yedi kişi kalıyor. Şu an mavi demir dolaplı koğuşlara dönmüş durumda yurtlar. Hal böyle olunca biz bu basın açıklamasıyla başlayan süreç sonrası eğer öğrenciler olarak bir şey başarabilirsek civardaki Vezneciler Kız Öğrenci Yurdu veya Fatih Sultan Mehmet Erkek Öğrenci Yurdu’nda da eylemler yapılabileceğini düşünüyoruz. Öğrenciler şu an bir şey bekliyor. Bir kırılma noktasına geldik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.