Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okan Üniversitesi Konservatuvarı Kadıköy’den Tuzla’ya taşındı: “Kampüse en yakın tiyatro Kocaeli’nde”

İstanbul Okan Üniversitesi Konservatuvarı’nın Kadıköy’deki yerleşkesinin Tuzla’ya taşınmasına karar verildi. Öğrenciler, fakültelerinin Kadıköy’den Tuzla’ya taşınmasını dün (6 Eylül) bir basın açıklamasıyla protesto etti. Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri konuya ilişkin Medyascope‘a konuştu.

Okan Üniversitesi Konservatuvarı’nda öğrenim gören öğrenciler, fakültelerinin Kadıköy’den Tuzla’ya taşınmasını dün protesto etti.

Okan konservatuvara dokunma” yazılı pankart açan öğrenciler yaptıkları açıklamada, “Büyük emeklerle ve uzun uğraşlarla kurduğumuz tiyatro sahnelerimizi ve uygun eğitim ortamımızı, aynı zamanda aktif sanatçılar olan hocalarımızın çoğunu ve uygun sanat eğitimine erişimimizi fiilen kaybetmekle karşı karşıyayız” dedi.

Okan Üniversitesi Konservatuvarı Öğretim Üyeleri de bu karar tepki gösterdi. Geçtiğimizde günlerde bir açıklama paylaşan öğretim üyeleri, öğrencilerinin yanlarında olduklarını vurgulayarak 2022-2023 akademik yılında özel yetenek giriş sınavlarından çekildiklerini bildirdi.

“Okulun taşındığını güvenlik görevlisinden öğrendik”

Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri Medyascope‘a konuştu. Güvenlik endişesiyle isimlerini vermek istemeyen öğrenciler yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

“2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için yetenek sınavında öğretmenlerimize yardım ediyoruz. Bunun için toplantı yapmak üzere okula gittik ve bazı arkadaşlarımız güvenlik görevlisinden okulun Tuzla’ya taşınacağını öğrenmiş. Daha sonra biz toplantıdayken bölüm sekreteri yanımıza gelerek kararı duyurdu.”

Kadıköy yerleşkesinin Tuzla’ya taşınacağını öğrendikten sonra dilekçe yazdıklarını belirten öğrenciler, cevap alamadıklarını söyledi:

“Dilekçede taşınma talebimizin olmadığını, süreç bu şekilde devam ederse çoğu öğrenciyi ve öğretmeni kaybedeceklerini, maddi olarak hayatımızı yapılandıramayacağımızı, kendi kampüsümüzde kalmak istediğimizi yazdık. Dilekçeye cevap alamadık.”

“Bize verilen yer depo olarak kullanılıyormuş”

Öğrenciler, karardan önce Kadıköy yerleşkesinin denetlendiğini, sahnenin yenilenmesi için tadilat çalışmalarının yapıldığını söyledi.

Yeni yerleşkenin YÖK’ün şartlarına uygun olmadığını vurgulayan öğrenciler, “Dilekçe verdiğimiz gün bize verilecek yerleri de görmek istedik, önce ‘özel mülk’ denilerek izin verilmedi ardından bir kişiyi kabul ettiler. Bize verilen yer Bekir Okan Sanat Kültür Ve Kongre Merkezi’nin eksi ikinci katında ve rutubetli, odaların penceresi yok, zemini çalışmamız için uygun değil, prova derslikleri, hareket salonu yok. Zaten daha önce depo olarak kullanılıyormuş” dedi.

Öğrenciler buradaki sahnenin tiyatro için uygun olmadığının altını çizdi.

“Maddi ve manevi olarak mağduruz”

Tuzla’ya taşındıktan sonra mağdur olacaklarını vurgulayan öğrenciler, birçok arkadaşlarının Kadıköy ve çevresinde ev tuttuğunu, yurtlara yerleştiğini aktardı:

“Çoğu arkadaşımız Kadıköy çevresinde oturuyor, kira kontratları yeni imzalandı, çıkamıyorlar. Yurtta kalan arkadaşlarımız kayıtlarını yeniledi bile. Çoğu arkadaşımız yüzde 50 burslu, okul ücretini ödemek için çalışmak zorunda olan arkadaşlarımız var. İş yerleri Kadıköy ve çevresinde. Maddi ve manevi olarak mağdur durumdayız.”

“Tuzla kampüsüne en yakın tiyatro Kocaeli Şehir Tiyatroları”

Tuzla kampüsüne en yakın tiyatronun Kocaeli’nde olduğunu belirten öğrenciler, “Ders programımız çok yoğun, gece geç saatlere kadar süren provalarımız oluyor. Görmek ve izlemekle ilgili bir bölüm okuyoruz, Tuzla’ya gittiğimizde ne sosyal çevremiz ne de izleyeceğimiz oyunlar ve filmler olmayacak. Tuzla kampüsüne en yakın tiyatro Kocaeli Şehir Tiyatroları” dedi.

Öğrenciler taleplerini şöyle sıraladı:

  • Binamıza dönmek, emeklerimizle yaptığımız sahnemizde kalmak istiyoruz.
  • Eğitimimizde söz hakkı istiyoruz.
  • Öğretmenlerimizi kaybetmek istemiyoruz.
  • Asıl muhatabımız olan Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile konuşmak istiyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.