Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye fiyatı 31 bin TL’den başlıyor: Apple, iPhone 14’ü ve diğer ürünlerini tanıttı

Apple, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlediği etkinlikte iPhone serisinin yeni telefonu iPhone 14’ü, Apple Watch akıllı saatlerin sekizinci nesil ürünlerini ve yeni AirPods’u tanıttı.

Teknoloji devi Apple, Silikon Vadisi’ndeki genel merkezinde yeni ürünlerini tanıttı. Şirketin CEO’su Tim Cook’un sunduğu lansmanda, dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınından bu yana ilk kez seyirciler yer aldı.

  • iPhone 14

iPhone serisinin yeni telefonu, iPhone 14 ve iPhone 14 Plus olmak üzere iki boyutta satılacak.

Yeni üründe yer alacak en önemli özelliklerden biri, operatörlerden sinyal alınamadığı yerlerde uydu ile acil yardım mesajı gönderebilmek. Telefon, kullanıcıya yakındaki uyduların konumu ve cihazı onlara nasıl doğrultması gerektiği hakkında bilgi verecek. Acil durum mesajı 15 saniye ile birkaç dakika arasında gönderilebilecek.

Teknoloji analiz şirketi CCS Insight’ın baş analisti Ben Wood, bu yeni özelliğin hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Wood, “Uydu şirketi Globalstar’la ticari anlaşma ve mesajların acil yardım servislerine aktarılması için gerekli altyapı da dahil olmak üzere Apple’ın yapbozun tüm parçalarını birleştirmesi muhtemelen yıllar aldı” dedi.

Yeni iPhone’un kendi 12 megapiksellik kamerası hızlı bir şekilde hareket eden cisimlerin fotoğraflarını daha kolay çekebilecek. Şirketin iddiasına göre yeni kamera karanlıkta yüzde 49 daha iyi ışık yakalama özelliğine sahip olacak.

Ön kamera ise selfie’leri daha iyi bir hale getirmek için otomatik odak özelliği barındıracak.

Apple’a göre iPhone kullanıcıları son 12 ayda bir trilyondan daha fazla fotoğraf çekti. 

iPhone 14, 799 dolara piyasaya sürülecek. Kur farkı ve vergiler hesaplandığında cihazın Türkiye’de 30 bin 999 TL‘den başlayan fiyatlarla satılması bekleniyor.

  • iPhone 14 Pro

iPhone 14’ün bir de pro modeli olacak. Bu üründeki en büyük tasarımsal değişikliklerden biri, ekranın üstünde yer alan ve pek çok iPhone kullanıcısının yakındığı siyah çıkıntının kaldırılması. iPhone 14 Pro’da bu çıkıntı yerine Dynamic Island adı verilen yeni bir özellik yer alacak. Ekranın üstünde yer alan hap şeklindeki kutucuk, gelen bildirimin özelliğine göre şekil değiştirecek.

Başka bir özellik ise cihaz ekranının artık her zaman açık kalabilmesi olacak. Diğer iPhone’larda telefon aktif olmadığında ekranı sönüyor.

Mor, siyah, gümüş ve altın renk seçeneklerine sahip iPhone 14 Pro, 999 dolara satışa çıkacak. Türkiye fiyatının ise 39 bin 999 TL olması bekleniyor.

  • AirPods Pro

Apple’ın yeni bluetooth kulaklığı AirPods Pro, önceki modellere göre kaybolduğunda bulunması daha kolay olacak. Yeni sistem sayesinde her bir AirPods, teki kutunun dışında yere düştüğünde bir melodi çalacak.

Buna ek olarak, AirPods kutusunun kendine ait bir hoparlörü olacak. Telefondaki “Bul” uygulaması ile kutunun yerinin tespit edilebilmesi için yüksek ses çıkaracak.

250 dolarlık piyasa fiyatına sahip olacak AirPods Pro’nun, Türkiye’de 5 bin 400 TL‘ye satılması bekleniyor.

  • Apple Watch 8. Nesil

Apple Watch’un sekizinci neslinde trafik kazası algılama, regl döngüsü için vücut sıcaklığı sensörleri ve düşük güç modu gibi pek çok yeni özellik bulunuyor.

ABD’de kürtaj hakkını anayasal güvenceye alan kararın iptalinden bu yana pek çok insan, emniyet güçlerinin bu bilgiyi kullanabileceği sebebiyle regl takip uygulamalarından çekince duymaya başlamıştı.

Apple, cihazdaki verilerin şifrelenmiş olacağını ve yalnızca parola veya biyometrik tanıma ile erişilebileceğini belirtti. Apple COO’su Jeff Williams, “Kadın sağlığına yönelik bağlılığımızı daha da ileri taşıyoruz” dedi.

Apple, yeni otomatik geriye dönük ovulasyon bildiriminin gebe kalmaya çalışanlara yardım edeceğini belirtti. Özellik aktive edildiği takdirde gece boyunca her beş saniyede bir vücut sıcaklığını ölçecek ve yumurtalamaya işaret edebilecek küçük değişimleri tespit edecek.

Bir diğer yenilik ise trafik kazası algılama özelliği. Saat, sensörlerini kullanarak trafik kazalarını tespit edecek ve otomatik olarak acil yardım servisleriyle irtibata geçip konumunu onlarla paylaşacak. Saat, kaza durumunda ayrıca kişinin belirlediği yakınlarına haber verecek.

Akıllı saatin piyasa fiyatı 399 dolar olacak, Türkiye’de ise 9 bin 299 TL‘ye satılması bekleniyor.

  • Apple Watch Ultra

Şirket aynı zamanda sporcular için su geçirmez, toz geçirmez ve hasara dayanıklı bir akıllı saat de geliştirdi.

Born to Run filminden ultramaratoncu Scott Jurek’in tanıtımında yer aldığı saat, tam doluyken 36 ile 60 saat arasında şarj ömrüne sahip olacak. 

799 dolarlık ürünün Türkiye’de 27 bin 999 TL‘ye satılması bekleniyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.