Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

12 Eylül darbesiyle ilgili ilk dijital müze açıldı

12 Eylül darbesiyle ilgili ilk dijital müze ve insan hakları arşivi açıldı. Darbenin 42. yıldönümünde “Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi”, Moda Sahnesi’nde düzenlenen açılışla faaliyete başladı. Bir hafta boyunca devam edecek etkinliklerde döneme dair “Dava Dosyaları”, “Sözlü Tarih” ve “Bellek Nesneleri” koleksiyonları sergilenecek.

12 Eylül darbesiyle ile ilgili Türkiye’nin ilk dijital müzesi ve insan hakları arşivi olarak faaliyete geçen “Tarihsel Adalet İçin Bellek Müzesi” dün Moda Sahnesi’nde açılış etkinliklerine başladı. Müze direktörlerinden Eylem Delikanlı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“12 Eylül’e dair bir bellek mekanı ve bir dijital müze olarak ilk olduğunu düşünüyoruz Türkiye’de. Bunu sizlerin katkılarıyla başarabildik. Bu dayanışmanın en başında anlatıcılarımız geliyor. Anlatıcılarımızın hiç tereddütsüz bizimle hikayelerini paylaşması, 12 Eylül belleğinin ne olduğunu tekrardan düşünmemizi sağlamaları, kayıtları hiç usanmadan bizimle birlikte uzun saatler boyunca yapmaları ve sözlü tarih anlamında örnek olmasını umduğumuz bir çalışmaya destek olmalarıyla başladı her şey.”

“Geçmiş bugündür” sloganıyla yola çıkan müze, başlangıç aşamasında “Sözlü Tarih”, “Dava Dosyaları” ve “Bellek Nesneleri” daimî koleksiyonlarıyla 12 Eylül’e dair bir dijital bellek sunmayı vaat ediyor. Müzede bunun dışında darbe dönemine dair bir “İşkence Haritası” da bulunuyor. “İşkence Haritası”nda o dönemde gözaltına alınan 5 bin kişinin, 400 farklı mekânda 500 sorumlu kişi tarafından 45 ayrı işkence türüne maruz kaldığı birinci kaynaklardan teyit edilerek haritalanıyor.

“Sözlü Tarih Dosyaları Koleksiyonu”nda 60’a yakın ses kaydı ve yaklaşık 40 tane video kaydı bulunuyor. Dönemin tanıkları, hedef alınanlar ve onların ailelerinin anlattıklarından oluşan koleksiyona dijital ortamda erişilebiliyor.

Sözlü Tarih Dosyaları Koleksiyonu

“Bellek Nesneleri Koleksiyonu”nda o dönemin tanıklığını içeren çeşitli gazeteler, broşürler, mektuplar, fotoğraflar, çizimler ve resimlerden oluşan objeler sergileniyor.

Alanında uzman hukukçuların desteğiyle hazırlanan “Dava Dosyaları Koleksiyonu”nda ise dönemin özellikle işkence ve çeşitli hak ihlallerine dair dosyaları “herkesin anlayabileceği şekilde ama gerçeğe bağlı kalarak” sergileniyor.

Research Institute on Turkey’den Kolektif Hafıza Çalışma Grubu’nun girişimleriyle ve dönemin tanıkları, hukukçular, gazeteciler, akademisyenler ve insan hakları kuruluşlarının desteğiyle hayata geçirilen müzenin etkinlikleri bir hafta boyunca Moda Sahnesi’nde devam edecek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.