Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: “Putin başarısız olacak ve Avrupa galip gelecek”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün Avrupa Parlamentosu’na hitap ettiği konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşında başarısız olacağını söyledi. “Putin başarısız olacak ve Avrupa galip gelecek” diyen Von der Leyen , Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) entegrasyonunu hızlandırma sözü de verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) entegrasyonunu hızlandırma sözü verirken, “Putin başarısız olacak ve Avrupa galip gelecek” dedi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Von der Leyen Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’na (AP) hitaben yaptığı konuşmada, kış yaklaşırken enerji kriziyle boğuşan üye ülkeleri birleştirmeyi amaçlayan bir toplanma çağrısı yayımladı. Von der Leyen, Rus işgalini sadece Ukrayna’ya yönelik bir savaş değil, “ekonomimize, değerlerimize ve geleceğimize yönelik bir savaş” olarak nitelendirdi.

Ukrayna ulusal bayrağındaki mavi ve sarı renkler ile parlamenterlerin karşısına geçen Von der Leyen, Kiev’i ziyaret edeceğini duyurdu ve Ukrayna’nın “tek pazara sorunsuz erişimini” sağlamak için Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmeler planladıklarını belirtti.

“Yaptırımlar kalıcı olacak”

Ukrayna’nın First Lady’si Olenka Zelenska da konuşmayı dinleyenler arasındaydı ve milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

Von der Leyen, Ukrayna’daki okullarının yeniden inşasında Zelenska ile birlikte çalışacağını ifade etti ve AB fonlarından 100 milyon euro ayrılacağına dair söz verdi. İşgalin başından bu yana tahminen 70 okul Rusya’nın saldırıları sonucu hasar gördü veya tamamen yıkıldı.

Savaşın patlak vermesinden bu yana Kiev’i iki kez ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını devam ettireceğini söyledi. Von der Leyen, “Yaptırımlar kalıcı olacak. Artık teselli değil kararlılığı göstermenin zamanı geldi” diyerek birliğin bu konuda kararlı olduğunu vurguladı.

AB’nin Rus ekonomisi üzerindeki ekonomik kısıtlamalarının işe yaradığını söyleyen Von der Leyen, “Rus ordusu, askeri donanımlarını tamir etmek için bulaşık makinelerinden ve buzdolaplarından parça alıyor çünkü yarı iletkenleri tükendi” dedi.

Enerjiden büyük kâr elde eden şirketler daha fazla vergi ödeyebilir

Von der Leyen’in konuşmasındaki dikkat çekici noktalardan biri de enerji meselesiydi. Beklendiği gibi Von der Leyen, komisyonun, enerji şirketlerinin aşırı kârlarına yönelik olarak uygulanması planlanan vergiler üzerinde durduğunu doğruladı.

Von der Leyen, “Büyük petrol, gaz ve kömür şirketleri de büyük kârlar elde ediyor. Yani adil bir pay ödemek zorundalar, bir kriz katkısı vermek zorundalar” dedi. Ayrıca, düşük karbonlu elektrik üreticilerinin, yenilenebilir ve nükleer firmaların kârlarının da fonların ihtiyacı olan insanlara yeniden dağıtılmasıyla sınırlandırılacağını teyit etti.

Gazda tavan fiyat uygulanacak mı?

Komisyon, gazda tavan fiyat uygulanması fikri konusunda da geri adım atmış gibi görünüyor. Zîra AB üye ülkeleri, üst sınırın hangi ülkeleri kapsaması gerektiği konusunda bölünürken, bazıları ise arz güvenliğine yönelik bir tehditten korktukları için bu fikre açıkça karşı çıktı.

Von der Leyen ise bir tavan fiyat uygulaması fikrinden henüz vazgeçmediklerini ve “Rusya gibi güvenilmez tedarikçilerden Norveç gibi güvenilir müttefiklere kadar tedarikçilerle olan ilişkimizin özel doğasını dikkate alan bir dizi önlem” geliştireceklerinin sözünü verdi.

Öte yandan AB elektrik piyasası kurallarından uzun süredir şikayet eden İspanya ve Fransa gibi ülkeler açısından sevindirici bir gelişme de yaşandı. Komisyon başkanı, tüketicilerin daha ucuz yenilenebilir kaynaklardan faydalanmasına yardımcı olacak “derin ve kapsamlı reform” sözü verdi.

İklim krizi vurgusu ve kurucu anlaşmalarda revizyona açık kapı

Konuşmasında iklim krizine de değinen Von der Leyen, orman yangınlarıyla mücadele için AB’nin yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinden oluşan filosunu ikiye katlayacağına dair söz verdi.

Von der Leyen ayrıca, AB’nin kurucu anlaşmalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi ve AB üye ülkelerindeki yolsuzluğa karşı daha sıkı kurallar vaat etti.

Konuşmasının büyük bir çoğunluğunu Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine ayıran Von der Leyen, enerjiden mültecilere yönelik muameleye kadar politikaların yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen, AB’nin sığınmacıların ortak yönetimine ilişkin uzun süredir devam eden müzakerelerine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Ukraynalı mültecilere yönelik eylemlerimiz bir istisna olmamalıdır. İlerlemek için bir kılavuz olabilirler” 

Ayrıca, Polonya ve Baltık devletlerinin Putin hakkındaki uyarılarının Batı Avrupa’da dikkate alınmadığına dair uzun süredir dile getirilen şikayetlerini de kabul ederek,  “Birliğimiz içindeki seslere kulak vermeliydik… Yıllardır bize Putin’in durmayacağını söylüyorlar” dedi.

Son yıllarda yapılan benzer konuşmaların aksine, London School of Economics’te okuyan bir anglofil Von der Leyen, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth’e saygı duruşunda bulundu fakat doğrudan İngiltere’den söz etmedi. Von der Leyen, Kraliçe II. Elizabeth’e atıfta bulunarak, “O bir efsane. Son 70 yılda çalkantılı ve dönüştürücü olaylar boyunca bir değişmezdi” dedi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.