Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimler iş bıraktı: “Belirli aralıklarla iş bırakma dahil bütün hak arayışı eylemleri sürecek”

Üniversite hastanelerinde çalışan hekimler, sağlık sisteminin sorunlarına dikkat çekmek için iki gün iş bırakacaklarını duyurmuştu. Bugün ve yarın yapılacak iş bırakma eylemleri için birçok ilde açıklama yapan hekimler, talepleri yerine getirilmediği takdirde belirli aralıklarla iş bırakma eylemi dahil tüm hak arayışı eylemlerine devam edeceklerini ilan etti. Haksız rücu, nöbet sömürüsü ve can güvenliğinin olmaması sorunlarının sürdüğünü hatırlatan asistan hekimler, kendilerini güvende hissetmediklerine dikkat çekti.

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği 12 Ağustos’ta (2022) Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Üniversite hastanelerinde çalışan hekim ve sağlık çalışanlarıyla aile hekimlerinin kapsam dışı bırakılması sebebiyle hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaptığı eylemler sonuç vermişti ve yönetmelik çıkarılmıştı. Üniversite hastanelerinde çalışan hekimler ise Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkililerini uyarmak için iki gün iş bırakacaklarını dün duyurmuştu.

Bugün resmi gazetede yayımlanan yönetmelikle üniversite hastanelerinde çalışan hekim ve sağlık çalışanları için ek ödeme düzenlemesi de resmileşti. Ek ödeme yönetmeliğinde performans sisteminin sürdüğüne dikkat çeken sağlık meslek örgütleri, “Yönetmelikte üniversite çalışan hekimlere de yer verin’ diyor olmamız performans sistemini onayladığımız anlamına gelmiyor” demişti. Sağlık sistemine ilişkin sorunların sürdüğünü şiddet, güvensizlik, kaygı, yetersiz fiziki koşullar, mobbing içinde çalıştıklarını hatırlatan hekimler iş bıraktı.

Hekimlerin ortak açıklaması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okundu. Uzmanlık eğitimi almaları gerekirken angarya işlere maruz bırakıldıklarını dile getiren asistan hekimler, hasta yakınlarının dün bir sağlık görevlisini öldürdüğünü vurgulayarak şunlara dikkat çekti:

Mahsuplaşma kaldırılmadı

“Bir ay süren yoğun kamuoyu yaratma çabalarımız sonucu bu sabah YÖK kapsamındaki üniversitelere de ek ödeme yönetmeliği çıktığını öğrenmiş bulunuyoruz. Çıkan bu yönetmelik, 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren kapsayıcı olup, 1 aylık hak kaybı oluşturmuştur. Israrla karşı çıktığımız ve hekimlik mesleğine asla yakışık bulmadığımız ‘gelir getirmeyen’ tanımı burada da kullanılmış, ayrımcılığa devam edildiği görülmüştür. Katsayı farkı azaltılmış ancak kaldırılmamış, mahsuplaşmanın kalktığı söylense de çıkan yönetmelikte mahsuplaşma kaldırılmamıştır. Bu sebeple YÖK ile SBA kadrosu arasında gelir farkı oluşacağı öngörülmektedir.”

YÖK yönetmeliği hak kaybına uğratıyor

“Teşvik adı altında sağlık emekçilerini yarışa sokan, aldığımız eğitim ve sunduğumuz sağlık hizmetini niteliksizleştiren bu yönetmelik, eğitimin ve nitelikli sağlık hizmetinin önemsendiği üniversitelerde gelir haksızlıklarına sebep olacak ya da niteliksizliğe yol açacaktır. Performansa dayalı teşvik sistemini reddediyoruz. 15 Eylül 2022 tarihinde YÖK için yayımlanan yönetmelikte hak kaybına uğradığımızı, ayrıştırmalara devam edildiğini görmekteyiz.”

Haksız rücu, nöbet sömürüsü, can güvenliğinin olmaması

“Ağır çalışma şartları, can güvenliğimizin olmaması, 5 dakikada bir hasta bakma dayatmasıyla kalitesiz sağlık hizmeti verilmesi, malpraktis davalarında haksız ve orantısız rücular ve emekliliğe yansıyan tek kalemde maaş verilmemesi gibi birçok özlük hakkımız ısrarla görmezden gelinmekte ve emeğimiz sömürülmektedir. Nöbet mesaisi ücretleri, tüm meslek gruplarında normal mesainin üzerindeyken bizde hala yarı ücrete devam ettirilmektedir.”

30 gün/24 saat icap nöbeti

“Birçok şehirde meslektaşlarımız branşının tek doktoru olduğu için 30 gün/24 saat icap nöbeti adı altında zorla çalıştırılmakta ve emekleri sömürülerek karşılığında 5 günlük çeyrek mesai ücreti verilmekte, 25 gün ücretsiz çalıştırılmaktadır. Birçok sağlık çalışanı şiddet görmüş, birçok meslektaşımız canice ve onursuzca katledilmiştir. Dün canice öldürülen güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan’ın ölüm haberini acı bir şekilde almış bulunmaktayız.”

“Güvende hissetmiyoruz”

“Güvende hissetmiyoruz, her geçen gün artan şiddet karşısında çaresiz hissediyoruz. Ağır çalışma yükünden dolayı nöbet sonrası yorgun bitap düşüp trafik kazası geçirerek yaşamdan kopan Dr. Rümeysa Berrin Şen‘i, işini yaparken katledilen Dr. Ekrem Karakaya’yı, Dr. Ersin Arslan’ı ve şiddete uğrayan hiçbir meslektaşımızı ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızı unutmadık, unutmayacağız. Yayınlanan yönetmeliklerle sağlıkta şiddet katalog suçlar arasına alınmıştı fakat önlemlerin çok yetersiz olduğu gerçeği şiddetin hız kesmeden devam ediyor oluşu ile tekrar gözler önüne serildi.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan Hekim ve Genç Uzman Hekimler Kolu temsilcilerinden Fatma Naime Kırlı, “Eylemin amacı teşvik ve sabit ödeme adı altında getirilmiş düzenlemedeki eşitsizliği ortadan kaldırmaya yönelik olsa da sunulan sistem performans sistemi” diyerek şöyle konuşmuştu:

“‘Yönetmelikte üniversite çalışan hekimlere de yer verin’ diyor olmamız performans sistemini onayladığımız anlamına gelmiyor. Performans sistemi adil değil ve bizi her gün daha çok çalışmaya zorluyor. Ekonomik açıdan hak ettiğimiz duruma gelebilmek için çok çalışıp çalıştığımızın karşılığını alamadığımız bir sistem söz konusu. Eşitsizliğin giderilmesi talebimiz sadece üniversitelere bu teşviğin verilmesi üzerine değil sorunlu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi yönünde. En büyük sorunumuz ise bu düzenlemeler yapılırken sahada olan emeğini ortaya koyan bizlere hiçbir şey sorulmaması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.