Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimler Sağlık Bakanlığı’nı ve YÖK’ü uyarmak için iki gün iş bırakacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “CARPE DIEM” yazarak duyurduğu Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği, üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kapsam dışı bırakılması nedeniyle tartışma konusu olmuştu.Yetkililer, konuya dair adım attıklarını bildiren açıklamalar yapsa da hekimler söz konusu açıklamaların resmileşmediğini ve algı yaratılmaya çalışıldığını söylüyor. Kaygı ve güvensizlik içinde çalıştıklarına dikkat çeken hekimler, yetkilileri uyarmak için iki gün iş bırakacak.

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin bütün branşları kapsamaması nedeniyle yaptığı eylemler sonuç veriyor. Ek Ödeme Yönetmeliği’nde aile hekimlerine ilişkin iyileştirme olmadığı için yapılan eylemler, asistan hekimlerin nöbet ertesi izin hakkı için yaptığı eylemler sonucu Bakanlık nöbet ertesi izin ve aile hekimlerinin özlük hakları için düzenleme yaptı. Üniversite hastanelerinde çalışan hekimlere ilişkin iyileştirme yapılmadığına dikkat çeken asistan hekimler ise 15-16 Eylül’de iş bırakacak. Sağlık meslek örgütleri de asistan hekimlerin eylemine destek vermek için üniversite hastanelerinin kampüslerinde yapılacak olan bu eylemlere destek vereceklerini açıkladı. Sağlık meslek örgütü temsilcileri neden eylem yaptıklarını Medyascope’a anlattı.

Performans sisteminin ismi değişti uygulama sürüyor

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği 12 Ağustos’ta (2022) Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yönetmelikle performans sisteminin uygulamadan kaldırıldığını vurgulamıştı. Hekimler ve sağlık çalışanları ise performans sisteminin sürdüğüne ve isminin teşvik sistemi olarak değiştirildiğine dikkat çekiyor. Yönetmelikle birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ödemelerle ilgili tüm yetkiyi kendinde topladı. Yönetmelikte, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart’ta (2022) “beşinci müjde” olarak duyurduğu aile hekimlerinin çalışma koşullarına ilişkin düzenleme yapılmamasına itirazlar büyüyünce 25 Ağustos’ta aile hekimlerine ilişkin yönetmelik de yayınlanmıştı.

“Kalkınma devrimi”

Yönetmelikte, üniversite hastanelerinde çalışan hekim ve sağlık çalışanlarına ilişkin düzenlemeye yer verilmemesi üzerine büyüyen tepki sonucu Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar 24 Ağustos’ta açıklama yaparak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile konuyu görüştüklerini duyurmuştu. YÖK’ten 29 Ağustos’ta yapılan açıklamaya göre, Özvar üniversite hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarına ve hekimlere yönelik ek ödeme konusunda yapılacak mevzuat çalışmasına ilişkin bünyesinde tıp fakültesi olan 81 devlet üniversitesi rektörüyle toplantı yaptı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 5 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından “Türkiye’nin son 20 yılında gerçekleştirdiği kalkınma devriminin en iftihar verici sonuçlarından birinin de sağlıkta yaşandığını” dile getirdi ve üniversitede çalışan hekim ve sağlık çalışanları için yönetmelik yayınlanacağını dile getirdi.

“Paragöz olan doktorlar değil performans sisteminin kendisidir”

Yetkililerin medya üzerinden açıklamalar yaptığına dikkat çeken Hekim Birliği Sendikası Basın ve Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dt. Özgür Öz, olumlu gelişmelerin olduğunu fakat bu olumlu gelişmelerin yanlış zeminde yapıldığına dikkat çekti. Performans sisteminin sürdüğünü hatırlatan Öz, resmi açıklama olmadığını şöyle anlattı:

“Resmi Gazete’de konuyla ilgili herhangi bir düzenleme yayınlanmış değil. Söylemler var fakat fiiliyatta gerçekleşen bir durum yok. Performans sistemi üzerine yapılan bütün iyileştirmeler geçicidir, daimi sonuç alınamaz eğer bunlar kanunla yapılmış olsaydı herhangi bir hekim grubu için sorun oluşturmayacaktı.Biz kanunla herkese aynı şekilde yansıyacak bir düzenleme istiyoruz. Paragöz olan doktorlar değil performans sisteminin kendisidir.”

“Bu eylem bir uyarıdır”

Yönetmelikte üniversite hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarına yer verilmediğine dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Hüsnü Yıldırım “Hükümete ve YÖK’e bu konuda bir düzenleme yapmaları için süre tanıdık. ‘Bu süre neticesinde düzenlemeleri hayata geçirmezseniz, sağlık çalışanları mağdur ederseniz iş bırakma da dahil bütün özlük haklarımızı kullanacağız’ dedik. Bu eylem bir uyarıdır” diye konuştu.

“Kasım ayından beri zam konuşuluyor ama hiç zam almadık”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Dr. Ahmet Karer Yurtdaş, hekimlerin bir süredir eylem yaptığını ve bu eylemler sonucu asistan hekimlerin nöbet ertesi izin hakkını kazandığını hatırlattı. Asistan hekimlerin grev kararı almasının sebebinin güvensizlik olduğuna dikkat çeken Yurtdaş şöyle konuştu:

“Bakanlık, YÖK, cumhurbaşkanı yönetmelik çıkacağını asistan hekimlerin hak ettiği ücretlerin ödeneceğini açıklıyor fakat asistanlar bu düzenlemelerin yapılmayacağına dair bir kaygı içerisinde. Geçtiğimiz kasım ayından beri bir zam konuşuluyor fakat ben üniversitede çalışan bir asistan hekim olarak hiç zam almadım. Herhangi bir ücret iyileştirilmesi yapılmadı fakat yapılıyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Önümüzdeki hafta meclise gelecek sonraki hafta yönetmelik yayınlanacak gibi bir oyalama süreci yürütülmesi güvensizliği tetikliyor.”

“Uzmanlık eğitimi diye başladığımız yerde angarya var”

Asistan hekimlerin eylem kararı almasının sebebini “Sistemin yükünü büyük oranda çekiyor olmaları önemli bir etken bunu yaparken de nitelikli bir uzmanlık eğitimi alamıyorlar” sözüyle açıklayan Yurtdaş asistan hekimlerin uzmanlık eğitimi alamadıklarına şöyle dikkat çekti:

“Uzmanlık eğitimi diye başladığınız yerde angarya dışında çok bir şey yapmadığınız bir kliniktesiniz. Hem eğitim alamıyorsunuz hem de maaşlı çalışansınız. Bizim statümüz normal şartlarda ‘uzmanlık öğrencisi’ dolayısıyla asistan hekimler eğitimle ilgili olan problemlerle çalışma hayatına ilişkin problemleri iç içe geçmiş bir boyutta yaşıyor.” 

“Sorunlu düzenleme tekrar gözden geçirilsin”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan Hekim ve Genç Uzman Hekimler Kolu temsilcilerinden Fatma Naime Kırlı, “Eylemin amacı teşvik ve sabit ödeme adı altında getirilmiş düzenlemedeki eşitsizliği ortadan kaldırmaya yönelik olsa da sunulan sistem performans sistemi” dedi ve şöyle konuştu:

“‘Yönetmelikte üniversite çalışan hekimlere de yer verin’ diyor olmamız performans sistemini onayladığımız anlamına gelmiyor. Performans sistemi adil değil ve bizi her gün daha çok çalışmaya zorluyor. Ekonomik açıdan hak ettiğimiz duruma gelebilmek için çok çalışıp çalıştığımızın karşılığını alamadığımız bir sistem söz konusu. Eşitsizliğin giderilmesi talebimiz sadece üniversitelere bu teşviğin verilmesi üzerine değil sorunlu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi yönünde. En büyük sorunumuz ise bu düzenlemeler yapılırklen sahada olan emeğini ortaya koyan bizlere hiçbir şey sorulmaması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.