Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca, hekimlerin sekreterlik de yaptığını kabul etti -TTB MYK Üyesi Eroğulları: “Bakanın tweetleri ‘Bugüne kadar yaptığımız her şey yanlıştı’ anlamına geliyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan “Poliklinik hizmeti veren tıp doktorlarının sekreterlik görevine son veriyoruz” duyurusu yaptı. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin yayımlandığını hatırlatan Koca, uygulanan performansa dayalı çalışma sistemini ise “Bir süredir bitkisel hayatta” sözleriyle tanımladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Koca’nın attığı tweetlerin itiraf olduğuna ”Bakanın tweetleri ‘Bugüne kadar yaptığımız her şey yanlıştı’ anlamına geliyor” diyerek dikkat çekti. TTB Tıp Öğrencileri Komisyonu’ndan (TÖK) İlkay Çelik de sekreterlik işinin asistanlara ve öğrencilere yüklendiğini hatırlattı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Türkiye’de devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin “sekreterlik görevi” de yaptığını duyurdu. Koca, meslek odalarının hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve kışkırtılmış hasta davranışlarının sebebi olarak gösterdiği, mevcut çalışma sistemi olan performansa dayalı ücretlendirme sistemi için ise “Bitkisel hayata girmiş” tanımlamasını yaptı. Koca’nın tweetlerinin, TTB’nin sağlık sistemine ilişkin işaret ettiği sorunları kabul ettiği anlamına geldiğini dile getiren TTB MYK Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, “Biz artan iş yükü ve çalışma koşullarından bahsederken hekimlerin hekimlik dışında birçok işi yaptığını söylüyorduk. Sekreterlik de bunlardan biriydi. Sayın bakan, hekimlerin bunca yıldır aynı zamanda sekreterlik yaptığını, uygun bir çalışma ve ekip ortamı yaratılmadığını da itiraf etmiş oldu” diye konuştu.

“Tweetlerle sağlık bakanının iç dünyası eğleniyor fakat biz eğlenmiyoruz”

Sağlığın bir ekip işi olduğunu ve tıbbi sekreterlere ihtiyaç duyulduğunu yıllardır söylediklerini vurgulayan Eroğulları şöyle devam etti:

“Attığı tweetlerle sağlık bakanının iç dünyası eğleniyor fakat biz hekimler ve sağlık çalışanları eğlenemiyoruz. Tıbbi sekreterlik, kayıtların düzenli tutulması ve hekimlerin sadece hekimliğe odaklanması açısından çok önemli. Hasta açısından da hekimin hastayı yalnızken muayene etmesi problemliydi. Kendi yarattıkları sistemde hekimleri yıllardır tıbbi sekretersiz çalıştırdıklarını itiraf etmiş oldular.

“Yeni yönetmelikle performans sistemini ağırlaştırarak getirdiler”

Bir tweette de bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişinin çekildiğini söyledi. Sayın bakan kendi kurdukları performans sisteminin bitkisel hayatta olduğunu ve bunun sürdürülemez olduğunu beyan etmiş oldu. Yeni getirdikleri yönetmelik de çok karışık kimse ne olacağını bilmiyor ve bundan çok farklı değil. Biz, performans sistemine karşıydık. Ek ödeme değil emekliliğe yansıyan tek ödeme istiyoruz fakat maalesef bunu karşılamak yerine  bakanın da söylediği gibi can çekişen, bitkisel hayata girmiş performans sistemini daha da ağırlaştırarak getirdiler.”

“Bakan’ın ‘Beyaz’ı ile bizimki bir değil”

“Bizi takip ettiğini biliyoruz. Beyaz Yürüyüş yaptığımızı takip ediyor ve oradan da ‘Beyaz Reform’ diye algıyı yönetmeye çalışıyor fakat bizim bahsettiğimiz beyazlıkla, meslek onuruna yaraşır beyazlıkla, bakanın bahsettiği beyaz farklı şeyler.”

“‘Bir kere bile doğum görmeden mezun oldum’”

Sekreterlik işinin üniversite hastanelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinde asistanlara ve çömez asistan denilen yeni asistanlara yüklendiğini hatırlatan TTB Tıp Öğrencileri Komisyonu’ndan (TÖK) Dr. İlkay Çelik, sekreterin yapması gereken fakat öğrencilere yüklenen işler nedeniyle hasta göremeden sadece bilgisayar ekranı ve kağıtlarla muhatap olarak mezun olduklarına şu sözlere dikkat çekti: 

“Poliklinikte gördüğümüz tek şey bilgisayar ekranı. Bana verilen eğitim, hastanın öyküsünden ve bilgisayara girdiğim bilgilerinden ibaret. Son iki aydır yaşadığım şey bu. Acil ameliyat olunca gözlemci dahi olarak bile inemiyoruz. Hastalara nasıl yaklaşılır, hangi hastalar poliklinikte izlenir onu bile göremiyorum. Görsek bile hasta ile alakamız onun bilgilerinin sisteme girilmesinden ibaret oluyor. Geçen sene mezun olan arkadaşlarımdan biri ‘Ben bir kere bile doğum görmeden mezun oldum’ diye yakınıyordu. Tıbbi sekreterlerin yapması gereken işler, genç hekimlere yükleniyor ve eğitimimiz aksıyor. Beni son zamanlarda daha fazla umutsuzluğa düşüren şey şu oldu: öğrencilik bittiğinde asistanlıkta da bu durumun devam ettiğini gördüm. Asistanlar eğitimlerinin ilk yılında sadece kağıtla muhatap oluyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.