Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güneş’e en uzak gezegen Neptün’ün halkaları ilk kez bu kadar net görüntülendi

Şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskopu James Webb, Güneş’e en uzak gezegen Neptün’ün halkalarını ilk kez bu kadar yakından fotoğrafladı.

Neptün, en son 1989’da NASA’nın Voyager 2’sinin, gezegenin yanından geçerken fotoğraflamasıyla bu kadar net görülmüştü. Ancak Neptün’ün halkaları ilk kez Webb uzay teleskobu tarafından bu kadar net şekilde görüntülendi.

Avrupa Uzay Ajansı’ında kıdemli danışman olarak görev yapan Mark McCaughrean, James Webb uzay teleskopunun Neptün’ün atmosferine farklı bir bakış açısı ile bakmamızı sağladığını belirtti. Hubble uzay teleskobu, Neptün’ün atmosferindeki metan yüzünden gezegeni mavi şekilde fotoğraflıyordu ancak Webb, kızılötesi görüntüleme yeteneğiyle Neptün’ün atmosferini daha net fotoğrafladı.

Webb ayrıca Neptün’ün bilinen 14 uydusundan yedisini de tespit etti.

Gökbilimciler, Dünya’ya benzer birçok gezegen ararken Neptün ve Uranüs gibi buz devlerinin evrende daha yaygın olduğunu keşfetti. Webb’in Neptün’ü bu kadar ayrıntılı biçimde fotoğraflaması ise buz kütlesi olan gezegenleri anlamakta işe yarayabilir. Neptün’ün astronomlarca incelenmesi evrendeki diğer buz kütlesi gezegenlerinin işleyişi hakkında da birçok bilgi verebilir.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.