Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OMÜ işçileri eylemde – Tez-Koop-İş Şube Başkanı Sayın: “Cumhurbaşkanı da bu durumdan rahatsız”

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası’na (Tez-Koop-İş) üye Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Ondokuz Mayıs Vakfı (OMKAN) işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için 30 Haziran’dan bu yana eylemde. Tez-Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın’la direnişlerini konuştuk.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) yönetiminin yüzde 5 oranındaki ücret zammı teklifini kabul etmeyen Tez-Koop-İş’e üye OMÜ ve OMKAN işçileri 30 Haziran’dan bu yana eylemde. Daha önce temsili tabut ile eylem düzenleyen işçiler dün de (22 Eylül) Atatürk Kültür Merkezi önünden rektörlüğe yürüyerek taleplerini dile getirdi.

Tez-Koop-İş Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, eylemlerine ilişkin Medyascope bilgi verdi. Sayın toplu iş sözleşmesi sürecinde neler yaşandığını şöyle aktardı:

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde iki toplu iş sözleşmemiz var, biri OMKAN’a diğeri rektörlüğe bağlı. 30 Haziran 2022’de toplu sözleşme sürecimiz bitti. Üniversite yönetimi ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) kendi aralarında görüşerek bize teklif sundu, önümüze yüzde 5 zam önerisi koydular. Bu kabul edilebilir bir teklif değil.”

“Üniversitenin açıklaması kamuoyunu yanıltıyor”

Sayın, üniversite yönetiminin geçen günlerde yaptığı, “Uygulanan yüzde 37,35 oranında zam üzerine yine 1 Temmuz 2022’den geçerli olmak üzere toplu görüşme kapsamında TÜHİS tarafından ilaveten yüzde 5 zam önerilmektedir. Bu iki zam oranı dikkate alındığında anlaşılacağı üzere artış oranı iddia edildiği gibi yüzde 5 olmayıp yüzde 42,35’i geçmektedir” açıklamasının gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.

Her toplu iş sözleşmesinin ücret zammının kendi dönemi içerisinde planlandığını vurgulayan Tarık Sayın, “Rektörlüğün açıklaması kamuoyunu yanıltıyor. Ocak ayından 30 Haziran’a kadar yüzde 37 TÜFE aldık, bu bir önceki yılın TÜFE’siydi. Altıncı aydan sonra toplu iş sözleşmesine oturduk ve yeni dönemde bize önermiş oldukları rakam yüzde 5. Kabul edilebilir bir durum olmadığı için masadan kalktık” dedi.

“Mobbing söz konusu”

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca kadroya geçirilen işçilerin görev tanımları dışındaki işleri de yaptığını söyleyen Sayın, “Arkadaşlarımız kadroya temizlik görevlisi olarak geçtikleri halde her işte çalışıyorlar. Dışarıdaki taşıma işini bile işçilere yaptırıyorlar, kimse görev alanı içinde çalışmıyor. Bir işçi beş ayrı işte çalışıyor, mobbing söz konusu” diye konuştu.

Rektörlük, işçilerle görüşmeyi kabul etmiyor

OMÜ Rektörlüğü’nün görüşme taleplerine yanıt vermediğini belirten Sayın, dün düzenledikleri eylemde Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Güngör Kural’ın işçilere “Eyleme ancak saat 12.00’de katılabilirsiniz” diyerek müdahale etmeye çalıştığını, işçilerin ise sendikal haklarını kullanarak eyleme çıktıklarını aktardı.

“Cumhurbaşkanı da bu durumdan rahatsız”

Ülkeyi yönetenlerin bu duruma el atmasını beklediklerini söyleyen Tarık Sayın, telefonda görüştüğü eski AKP Rize Gençlik Kolları Başkanının kendisine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu durumdan rahatsız olduğunu anlattığını söyledi. Sayın şöyle konuştu:

“Eski AKP Rize Gençlik Kolları Başkanını, Cumhurbaşkanının yakın koruması Muhsin Bey aramış (soyadını hatırlamıyor) buradaki eyleme ilişkin görüşlerini almış. O da beni aradı, durumu anlattım. AKP’nin müdahale edeceğini, Cumhurbaşkanının bu durumdan rahatsız olduğu bilgisini bana aktardı. Geçen hafta da Bakan Yardımcısı Faruk Bey ile görüşüldüğünü, konuya ilişkin görevlendirildiğini, TÜHİS ile görüşüp konuya ilişkin bizi Ankara’ya davet edeceklerini söylediler ama hâlâ bir dönüş olmadı.”

Sayın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) ise kendilerini Meclis’e davet ettiğini söyledi.

“Mücadelemiz devam edecek”

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü’nde belirlenen rakamdan daha az ücret aldıklarını vurgulayan Sayın, taleplerini şöyle dile getirdi:

“Çalışma Bakanımızın belirlemiş olduğu bir rakam var, bu rakamın güncel hali 294 lira, bizim yevmiyemiz 240 lira. Bize önerilen yüzde 5 zam ile 250 liraya geliyor. Güncel rakamları talep ediyoruz.”

OMÜ ile mahkeme süreçlerinin devam ettiğini belirten Sayın, “Kazanım elde edene kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.