Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri’nden, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önündeki polis müdahalesine tepki: “Polis duruşmaya gelenleri, anayasal haklarını ihlal ederek gözaltına aldı”

Cumartesi Anneleri, 913. haftalarında 21 Eylül’de Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde yapmak istedikleri basın açıklamasının engellenmesi ve 16 kişinin gözaltına alınması hakkında sosyal medyadan açıklama yaptı.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kayıp yakını ve hak savunucusu hakkında açılan davanın beşinci duruşmasında yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. Cumartesi Anneleri adına açıklamayı, 1995 yılında gözaltında kaybedilen ve cansız bedeni Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak okudu.

Çarşamba günü (21 Eylül) görülen beşinci dava öncesi adliye önünde yapmak istedikleri açıklamanın engellendiğini ve 16 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Maside Ocak, “913 haftadır kayıp yakınları ve hak savunucuları olarak zorla kaybetme politikasına dikkat çekiyor, insanlığa karşı işlenmiş suç olarak tanımlanan gözaltında kaybetme suçunun tüm fail ve sorumlularının yargılanarak cezalandırılması talebiyle adalet mücadelesi sürdürüyoruz” dedi.

Kağıthane Kaymakamlığı tarafından basın açıklamasının engellendiği söyleyen Ocak, şöyle devam etti:

“Orada bulunanlara son dakikada bildirilen yasak kararı sonrası, etrafımız polis tarafından çembere alınarak, dağılmamız engellendi, aralarında duruşmaya katılması gereken kayıp yakınları, cumartesi insanları ve avukatlarının da olduğu 16 hak savunucusu işkenceyle gözaltına alındı. Adliye önünde bulunanların tanık olduğu ve basına/sosyal medyaya yansıyan çok sayıda görüntülü/yazılı haberden görüleceği üzere kolluk kuvvetleri duruşmaya katılmak üzere bekleyenleri, ortada hiçbir hukuki gerekçe yokken ve anayasal haklarını ihlal ederek gözaltına aldı, yaklaşık sekiz saat özgürlüklerinden mahrum bıraktı.”

“Hukuksuzluk duruşma sırasında da devam etti”

Açıklamada, İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma esnasında da hukuksuzluğun sürdüğü belirtildi:

“Duruşmaya, yargıcın, ‘eğer düzeni bozan bir durum olursa, kolluk güçlerinden gelen talep doğrultusunda, yargılamanın güvenlik gerekçesiyle kapalı yapılmasına karar verebileceğini‘ belirten sözleri ile başlandı. Bu sözleri ile dava yargıcı, duruşma öncesi yapılacak basın açıklamasına hukuka aykırı olarak müdahale eden kolluğun yönlendirmesi ile hareket ettiğini kabul etmiş, yargılamanın tarafsızlığına ve bağımsızlığa gölge düşürülmüştür.”

“Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz”

Ocak, açıklamanın sonunda Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurguladı:

“27 yıldır dediğimiz gibi; son kayıp bulunana son fail cezalandırılana kadar bu mücadele devam edecek. Kaç yıl geçerse geçsin, bedeli ne olursa olsun; kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 214 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.