Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ten Türkçe paylaşım: “Biz düşman değiliz”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Birlemiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın Türkiye ile ilgili bölümünü sosyal medya hesabından paylaştı. Konuşmasındaki 41 saniyelik bölüme Türkçe altyazı ekleyen ve bu videoyu Türkçe bir mesaj ile paylaşan Miçotakis, “Yunanistan Türkiye’yi tehdit etmiyor. Biz düşman değiliz” dedi.

Ankara ile Atina hattında son yılların en gergin dönemlerinden biri yaşanıyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün (23 Eylül) 77. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu. Konuşmasında Türkiye ile yaşananlara da değinen Miçotakis, sadece Türk liderlerine değil; Türk halkına da seslendi.

Yunanistan’ın Türkiye’yi tehdit etmediğini ve iki ülkenin düşman olmadığını vurgulayan Miçotakis, her iki ülkedeki çoğunluğun ne anlaşmazlık ne de çatışma istediğini söyledi. Türk yetkililere seslenen Miçotakis, “Gelin beraber, karşılıklı saygı ve işbirliği içinde ve uluslararası hukukun çerçevesinde ileriye doğru adım atalım” diye konuştu.

Miçotakis BM Genel Kurulu’nda katılımcılara hitaben yaptığı konuşmadaki Türkiye ile ilgili kısımları daha sonra resmi Twitter hesabından paylaştı. 41 saniyelik bir videoya Türkçe altyazı ekleyen Miçotakis, bu videonun üzerine de şu notları düştü:

“BM’den bu mesajla yalnız Türk liderlerine değil, Türk halkına da yönelerek şunu söylemek isterim: Yunanistan Türkiye’yi tehdit etmiyor. Biz düşman değiliz. Biz komşuyuz ve aramızdaki dostluk ilişkilerine çok önem veririz. Her iki tarafta da büyük çoğunluk, ne anlaşmazlık ne de çatışmayı ister. Gelin beraber, karşılıklı saygı ve işbirliği içinde ve uluslararası hukukun çerçevesinde ileriye doğru adım atalım.”

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından dünyada küresel bir gıda krizinin yaşanabileceğini ve Türkiye’nin bu konuda attığı adımları değerlendiren Miçotakis, Ankara’nın dünya gıda güvenliğine önemli bir katkıda bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Miçotakis, “Türkiye, kendisi bunu seçerse Avrupa Birliği (AB) ve Yunanistan’ın müttefiki ve dostu olabilecek bir NATO üyesidir. Türkiye, yapıcı bir rol oynama kapasitesine sahiptir” ifadelerini kullandı. Miçotakis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, Ortadoğu’da ve Kafkaslar’da ise istikrarı bozan bir tavır sergilediğini iddia etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözünü de hatırlatan Miçotakis, Ankara’nın Atina yönetimine karşı sert ifadeler kullandığını belirtti. Türkiye’nin Ege’deki tezlerinin “hatalı” olduğunu öne süren Miçotakis, söz konusu tezlerin Kardak krizinden bu yana devam ettiğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.