Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AFAD Mersin’i afete hazırlıyor: “Sirenler çalacak, sesli anonslar yapılacak, endişeye kapılmayın”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), “halkı olası hava saldırıları, radyoaktif serpinti tehlikesi ile diğer afet ve acil durumlara karşı uyararak tedbir almalarını sağlamak için” Mersin’de siren sistemi testi yapacak. Üç dakika sürecek siren sesi düz ise hava saldırısı ihtimali, dalgalı ise hava saldırısı tehlikesi, kesikli ise kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer saldırı tehlikesi anlamına geldiğini açıklayan AFAD, Mersinlilere “Endişeye kapılmayın” diye seslendi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 27 Eylül-06 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak siren testi için Mersin halkını endişeye kapılmamaları konusunda uyardı. AFAD, yaptığı açıklamada “İkaz ve Alarm Sistemi (İKAS)” Projesi kapsamında, halkı olası hava saldırıları ve radyoaktif serpinti tehlikesi ile diğer afet ve acil durumlardan önce uyararak tedbir almalarını sağlamak için” Mersin’de 27 Eylül – 06 Ekim 2022 tarihleri arasında test yapılacağını duyurdu. ASELSAN’a kurdurulan siren sisteminin saha testleriyle ilgili AFAD’ın verdiği bilgiler şöyle:

“Yerli ve milli”

“AFAD ve ASELSAN arasında akdedilen ‘Mersin İli İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Kurulumu İşine İlişkin Sözleşme’ ile Mersin’de siren sistemi kurulum çalışmaları tamamlandı. Proje kapsamında, ilk defa tamamı yerli ve milli olan siren sistemi kullanılan işin geçici kabul muayeneleri kapsamında 27 Eylül – 06 Ekim 2022 tarihleri arasında saha testleri düzenlenecek.

Bu süre içinde yapılacak testlerde siren sistemi birkaç defa maksimum ses seviyesinde toplu olarak çaldırılacak ancak testlerin büyük bir bölümü düşük ses seviyesinde yapılacaktır.”

“İlk defa kullanılacak”

“Mersin siren sistemi ile birlikte ASELSAN tarafından geliştirilen milli ve yerli siren sistemi ilk defa kullanılacağından Mersin’de yapılacak testler büyük önem arz ediyor. Testlerde, Mersin il merkezi ve ilçelerine kurulan sirenler çaldırılacak ve sesli anonslar yapılacak. Bu nedenle vatandaşlarımızın, anılan tarihlerde yapılacak testlerden dolayı endişeye kapılmaması, günlük hayatlarını kesintiye uğratmaması rica olunur.”

AFAD, yaptığı açıklamada hangi siren sesinin ne anlama geldiğini ise şöyle anlattı:

“İkaz ve Alarm İşaretleri ne anlama geliyor? Ülkemizde kullanılmakta olan İkaz ve Alarm işaretleri dörde ayrılıyor:

• Sarı İkaz: Hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.

• Kırmızı Alarm: Hava saldırısı tehlikesi olduğunu işaret eden kırmızı alarm, 3 dakika süren yükselip alçalan dalgalı siren sesi ile duyurulur.

• Siyah Alarm (KBRN Alarmı):Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer saldırı tehlikesini işaret eden bu alarm ise 3 dakika süreli kesikli siren sesi ile duyurulur.

• Beyaz (Tehlike Geçti) İkaz: Tehlike geçti ikazının işareti, radyo, televizyon, hoparlör, megafon gibi araçlarla duyurulur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.