Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akbelen Ormanı için nöbet tutan İkizköylüler yargılanıyor

Muğla-Milas’ta Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrali’ni işleten YK Enerji şirketinin linyit madenine dönüştürmek istediği Akbelen Ormanı’nı korumak için çadır nöbeti tutan İkizköy sakinleri ve çevre aktivistleri, 10 Ağustos 2021 tarihinde sabaha karşı, jandarma tarafından darp edilerek nöbet alanından çıkarılmıştı. Jandarma tarafından yerlerde sürünerek Akbelen Ormanı’ndaki nöbet alanından uzaklaştırılan iki kişi, jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesiyle yargılanıyor.

10 Ağustos 2021’de sabaha karşı jandarma müdahalesiyle karşılaşan İkizköylüler, jandarma barikatlarının önünde sabahlamıştı.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki 740 dönüm genişliğindeki Akbelen Ormanı’nın linyit madeni olmaması için 17 Temmuz 2021’den beri nöbet tutan İkizköy sakinleri, üçüncü defa hâkim önüne çıktı.

Muğla Valiliği, 2021 yazında orman yangınlarını gerekçe göstererek, ormanlık alanlara giriş yasağı kararı uyarınca İkizköylülerin de Akbelen Ormanı’ndan çıkmasını istemişti. 9 Ağustos’u 10 Ağustos’a bağlayan gece, nöbet alanına gelen jandarma çevik kuvvet birimleri, nöbet alanında bulunan 11 kişiyi sürükleyerek nöbet alanından çıkarıp ormandan uzaklaştırmıştı.

Jandarmayı ve Valilik kararını protesto eden İkizköylüler, ormanı korumak için tuttukları nöbeti bir süre başka bir alanda sürdürmüş, sıcaklıkların düşmesiyle birlikte yangın riski azalınca eski nöbet alanına dönmüştü. Valiliğin, yangın gerekçesiyle uygulamaya koyduğu nöbet alanı yasağı sona erdi ama 10 Ağustos 2021’deki jandarma müdahalesinde darp edilen İkizköylülerden ikisi hakkındaki dava sürüyor.

10 Ağustos 2021’deki müdahalenin hemen sonrasında, jandarma Akbelen Ormanı’na girişleri yasakladı.

Ormanlara giriş yasağı gerekçesiyle jandarma tarafından Akbelen Ormanı’ndaki nöbet alanından sürüklenerek çıkarılan Füsun Kayra ve Edibe Demir, “görevi yaptırmamak için direnme” (mukavemet) suçlamasıyla yargılanıyor.

Yargılamanın bugün (27 Eylül) yapılan üçüncü duruşmasında da İkizköylüler hakkında bir karar çıkmadı. Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde süren yargılamanın ikinci duruşmada İkizköylülerin avukatları “reddi hâkim” talebinde bulunmuştu. “Reddi hâkim” talebi hakkındaki değerlendirmenin sürmesi dolayısıyla, duruşma herhangi bir ara karar alınmaksızın 21 Kasım 2022 tarihine ertelendi.

Duruşma sonrası İkizköylüler adına bir açıklama yapan Nejla Işık, “Yargılanması gereken biz değiliz, yangını fırsat bilip ağaç kesen şirket yargılansın” diye konuştu ve termik santral işletmecilerinin yangını bahane ederek madeni çevreleyen ağaçları kesmesini hatırlattı.

Ağustos 2021’de, yani orman yangınlarının en yoğun olduğu günlerde, yangının Muğla-Ören’deki Kemerköy Termik Santrali’ne ulaşmasını önlemeye çalışan YK Enerji firması, gönüllülerin de yardımıyla termik santralin etrafındaki ağaçları kesip yangından santral yerleşkesini korumayı denemişti. 8 Ağustos 2021’deyse, orman yangını söndürme görevlilerini, yangınlarla ilgili olmayan Yeniköy Termik Santrali yakınlarındaki Akbelen Ormanı civarına getiren YK Enerji, buradaki ağaçları yangın riski gerekçesiyle gönüllülere kestirirken İkizköylülere yakalanmıştı.

İkizköylü Nejla Işık’ın açıklamasının tamamı şöyle:

“İnsanca yaşam için uğraşıyoruz üç senedir. Köyümüz gitmesin, Akbelen Ormanı gitmesin, zeytinliklerimiz gitmesin diye. Canımızı ortaya koyduk, koymaya devam edeceğiz. Burada yargılanmamız haksızlık. Cezalandırılması gerekenler malum: Yangın zamanında yangını fırsata çevirip 100’ün üzerinde ağaç kesenlerdir aslında yargılanması gereken. Ağacını koruyanlar değil. Çocuklarımız için, gelecek nesiller için çıktığımız yolumuza devam edeceğiz. Bizi bunlarla yıldıramazlar, susturamazlar. Akbelen Ormanı’ndan da, köyümüzden de, zeytinliklerimizden de vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.