Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçim Derdi (9): “İki kişi çalışmanın bile anlamı yok”

Medyascope’un geçim sıkıntısını ve işsizliğin yansımalarını ele aldığı “Geçim Derdi” haber serisinin bu bölümünün konuğu Burak Bagnı’ydı.

Makine mühendisi olan Bagnı, evli ve ilkokula giden bir çocuğu var. Eşi de çalışan Bagnı, ekonomik durumunun her geçen gün geriye gittiğini söyledi.

“Garsonluk yaparken Beşiktaş’ta oturuyordum”

Okurken çalışmak zorunda kaldığını belirten Bagnı, “Annem babam ayrıldığı için üniversitede çalışmak zorunda kaldım. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nde makine mühendisliği okudum. Beşiktaş’ta kafede garsonluk yapıyordum. Oradan aldığım ücretle Beşiktaş’ta ev tutmuştum. Şimdi Beşiktaş’ta ev kiraları 12 bin lira civarı. Bir garson 12 bin nasıl kazanacak?” dedi.

2012 yılında evlenen Bagnı, “Düğünde takılan takılarla peşinat ödeyip kendi evimizi aldık. Şu anki gençler kaç para düğünde takı toplayacak da kaç para üzerine tamamlayıp da eve alabilecek. Demek ki gençlerin ev alma şansı kesinlikle kalmadı” diye konuştu.

“Her yerde fahiş fiyatlar var artık”

Öğrenciyken gittikleri yerlere şimdi ailesiyle gittiğinde fiyatların kendisini şaşırttığını belirten Bagnı, “Kilyos’ta Boğaziçi Üniversitesi’nin plajı var. Öğrenciyken bazen oraya giderdik. Hesabı kimin ödediğini önemsemezdik. Ama geçen yaz eşim ve kızımla gittim. Gelen hesap beni şaşırttı, yüksekti. Ben çalışıyorum, eşim çalışıyor ama gelen fiyat bize fazla geldi. Garsona fazla dediğimde, ‘Bu civarda en uygun biziz’ dedi. Her yerde fahiş fiyatlar var artık. İki kişi çalışmanın bile anlamı yok” dedi.

“İlkokul kantininde kaşarlı tost 15 lira”

Kızının okuduğu okulda bir tostun 15 lira olduğunu dile getiren Bagnı, çektikleri geçim sıkıntısını anlatmaya şöyle devam etti: “Kızım devlet okulunda okuyor. İlkokul üçüncü sınıfta. 15 Haziran’da okullar kapandığında okul kantininde tost, 7 liraydı. Şimdi 15 lira oldu. Kızım okulun açıldığı ilk gün eve gelip annesine, ‘Kaşarlı tost on 15 lira oldu. Ben oradan alamam. Siz benim besleme çantama fazla malzeme koyun’ diyor. Ertesi sabah bir baktım ki suluğun yanında ikinci suluğunu koymuş. Okuldan su almamak için. Ben çalışıyorum, eşim çalışıyor. Çocuğumuza tost ve su parası verecek gücümüz var. Ekonomik sıkıntıyı kızım fark edebiliyorsa, büyüklerin fark etmemesi imkansız.”

“Çocukların yüzde 80’i tuvaletten su içiyor”

Aynı zamanda Veli-Der üyesi olan Bagnı, okullarda çocukların beslenme sorunu yaşadığına da dikkat çekti: “İlkokulların yemekhanelerinde bir öğün yemek ücreti 36 lira. Eskiden sınıfların yarısı yemek yerken şimdi her sınıfta dört-beş öğrenci o parayı verecek durumda. O yüzden birçok ilkokul, yemekhanesini faaliyete sokamıyor. Çünkü o 36 TL’yi verebilecek aile yok. Çocukların kantinden su alacak paraları yok. Çocukların yüzde 80’i tuvaletten su içiyor. Milli Eğitim veya belediyeler okullara arıtma cihazı bırakabilir.”

Ekonomik şartlar nedeniyle etrafında mutlu insan kalmadığını vurgulayan Bagnı, “Ekmeği paylaşmayı öğrenmemiz gerekiyor. Ekmeği paylaşmayı öğrendiğimiz gün bütün sorunu çözeceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.