Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (30 Eylül 2022): Altılı Masa pazar günü toplanıyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

https://open.spotify.com/episode/1sxFBWHQaaKvdIoCtnvYve?si=10BcSNkYQiy3OxqKk5cu_w

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık ise 28 derece olacak. Ankara bulutlu 28 derece; İzmir az bulutlu 32, Antalya bulutlu 32, Diyarbakır bulutlu 35 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri ve milletvekilleriyle bir araya gelecek. Siyasi gündemde öne çıkan başlıkların ele alınacağı toplantıda, ekonomideki gelişmeler de değerlendirilecek. Toplantının gündeminde, 3. Olağan Kongre takvimi de yer alıyor. Toplantıda, kongreye hazırlık çerçevesinde ilçe ve il kongrelerinin başlatılması kararı alınması bekleniyor.

Altılı Masa görüşmelerinin ikinci tur toplantıları 2 Ekim Pazar günü Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ev sahipliğinde başlıyor. Toplantı öncesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partilerin genel başkanları ile görüştü. Geçtiğimiz günlerde altı partinin genel başkan yardımcılarının katılımıyla çevrimiçi olarak Zoom toplantısı yapıldı. Toplantıda, liderlerin pazar günü yapacağı zirveye ilişkin hazırlıklar konuşuldu. Altılı Masa’nın Seçim Güvenliği Komisyonu çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının ise ekim ayı içinde tamamlanması bekleniyor. Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının son hali pazar günü genel başkanların önüne gelecek. Geçiş sürecinin yol haritası konusunda ise Altılı Masa, ikinci turda çalışmalarına hız kazandıracak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslendi. Mersin’deki polisevine yapılan saldırının failine ilişkin paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Ne dolaplar çevirdiğinizi iki gündür biliyorum. Bile bile yalan söylediniz” dedi.

Ankara 8. İdare Mahkemesi, kuruluşu İçişleri Bakanlığı’nca engellenen Yeşiller Partisi’ni haklı buldu, bu kararla partinin kuruluşunun önünde engel kalmadı. İçişleri Bakanlığı, Yeşiller Partisi’nin sunduğu kuruluş dilekçe ve belgelerine “alındı belgesi” vermeyerek, partinin yasal olarak faaliyete geçmesine izin vermiyordu. İdare mahkemesi, partinin kuruluşu için usulüne uygun olarak yapılan başvuru dilekçesini almayan ve almama gerekçesi hakkında da bilgi vermeyen İçişleri Bakanlığı’nın işlemini yasalara aykırı buldu.

İstinaf Mahkemesi, Türkiye’nin Afrin operasyonu sırasında 24 Ocak 2018’de “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlıklı açıklaması nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi hekimler hakkında görülen dosyada kararını verdi. Mahkeme, 11 hekimin de beraatına hükmetti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 53 kuruş, euro kuru ise 18 lira 20 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 146 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 990 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 88,32 dolar.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre kur korumalı mevduat sisteminde değişikliğe gidildi. Buna göre sistemdeki tüzel kişiler için yapılan değişiklikle 31 Aralık 2021 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte döviz hesabı Türk Lirası’na çevrilebilecek. Tüzel kişilerin kur korumalı mevduat sistemine dahil olmasını sağlayan düzenleme, 31 Aralık 2021 tarihinde bankalarda bulunan döviz hesapları için geçerli olacak şekilde başlamıştı. Daha sonra bu süre 30 Haziran tarihine kadar olan hesaplar şeklinde değiştirilmişti. Yeni kararla süre 30 Eylül’e uzatıldı.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun Ukrayna’da ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya’ya katılmak için 23- 27 Eylül tarihlerinde referandum düzenlenmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu bölgelerin Rusya’ya katılmasına yönelik bugün Kremlin Sarayı’nda tören düzenleneceğini bildirmişti. Bugün yapılacak törende, Putin’in kapsamlı konuşma yapması bekleniyor.  Söz konusu seremoni için Moskova’daki Kızıl Meydan’a bir sahne kuruldu. Meydan çevresindeki panolara da dört bölgenin Rusya toprağı olduğuna ilişkin posterler asıldı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (29 Eylül) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin son gelişmeler değerlendirildi. Erdoğan, daha olumlu gelişmelerin önünün açılabilmesi için gerilimi düşürmeye yönelik adımlara ihtiyaç olduğunu, Rusya’dan da Ukrayna’daki bazı bölgelerin Rusya’ya katılımı meselesi başta olmak üzere, bu süreci kolaylaştıracak adımlar atmasının beklendiğini söyledi. Putin’den müzakerelere bir şans daha vermesini isteyen Erdoğan, bu süreçte kolaylaştırıcı bir rol oynamaya hazır olduklarını kaydetti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Filenin Sultanları, Dünya Şampiyonası’ndaki dördüncü maçında Ferhat Akbaş’ın çalıştırdığı Hırvatistan’ı 25-14, 25-12 ve 25-12’lik setlerle 3-0 mağlup etti ve gruptaki üçüncü galibiyetini elde etti. Ay-Yıldızlılar bu galibiyetle ikinci tura yükselmeyi garantiledi.

Galatasaray Kulübü Başkan Vekili Erden Timur, futbolu bırakan eski futbolcuları Arda Turan’a jübile yapmayı düşündüklerini söyledi.

Türkiye Basketbol Federasyonu ile beIN Sports’un, Basketbol Süper Ligi yayın hakları için yaptığı anlaşma 3 yıl süreyle devam edecek. TBF’den yapılan açıklamaya göre anlaşma kapsamında beIN Sports, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’ndeki tüm karşılaşmaları canlı yayınlayacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.