Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaştan kaçanlar ve savaşa uğurlananlar: Rusya’da savaşı destekleyenlerin oranı yüzde 72

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından binlerce Rus ülkeden kaçtı. Rusya’dan kaçmayanlar, Putin’in Ukrayna’ya açtığı savaşı destekleyerek görevli oldukları birliğe doğru yola çıktı. Rusya’da faaliyet gösteren bağımsız anket şirketi Levada Merkezi’ne göre ülkede savaşı destekleyenlerin oranı yüzde 72.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısmi seferberlik ilanından sonra askere gitmeyi reddeden binlerce kişi ülkeden kaçmaya çalışırken, Rusya’nın Ukrayna’da açtığı savaşı destekleyen binlerce Rus da aileleriyle vedalaşarak Ukrayna’da görevli oldukları birliğe gidiyor.

Rusya’da faaliyet yürüten bağımsız anket şirketi Levada Merkezi’nin direktörü Denis Volkov, Rus erkeklerinin savaşı destekleyerek gönüllü olarak görevli oldukları birliğe gitmelerinin Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın toplumu polarize ettiğinin bir kanıtı olduğunu söyledi. Volkov, Rusya’da şu an gözlemlediği durumları şöyle anlattı:

“Toplum zaten bölünmüştü, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ise bu bölünmeyi arttırdı. Batı’ya dönük, iyi eğitimli ve şehirli Ruslar ülkeden kaçmak isterken geriye kalan birçok Rus da bu savaşı destekliyor. Savaşı destekleyenler genellikle az eğitim almış, yoksul ve taşra kökenliler.”

Savaşı destekleyenlerin oranı yüzde 72

Levada Merkezi’nin dün (29 Eylül) yayımladığı yeni ankete göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “tamamen” veya “kısmen” destekleyenlerin oranı düşse de bu oran yüzde 72 ile hâlâ yüksek seviyede. Volkov bu anket sonuçları hakkında, “Toplum, savaşla birlikte bir anda konsolide oldu. Bunun bir gecede değişmesini beklememek gerekiyor” dedi.

Röportajların ve anketlerin ortaya çıkardığı bilgilere göre birçok Rus, Putin’in “Rusya’nın Batı tarafından işgal edildiği” iddiasına hak veriyor.

Kısmi seferberliğin ardından bu hafta içinde eşini Ukrayna’ya uğurlayan Lyudmila, “Eşim sadece Ukrayna’ya karşı değil ayrıca NATO’ya karşı da savaşıyor” dedi. Seferberliğin başlamasının hemen ardından oluşturulan Telegram gruplarında, Ukrayna’ya gönderilen eşleriyle ve çocuklarıyla nasıl irtibatta kalabilecekleri hakkında ipuçları paylaşıldığını belirten Lyudmila, “Eşimle gurur duyuyorum. Rusya’nın savaşmaktan başka çaresi yok” dedi.

“Savaşmak istemiyorum ancak sonsuza kadar saklanamam”

Ülkeden kaçamayan Ruslar da vatana ihanet suçlamasıyla yargılanmak ce 10 yıl hapis cezasına çarptırılmaktan korkuyor. Çarşamba günü askere çağrılma kağıdını alan İgor, “Savaşmak istemiyorum ancak sonsuza kadar saklanamam. Başıma geleceklerle yüzleşmem gerekiyor” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı destekleyenlerin yanında Putin’in seferberlik ilanının korkuttuğu ve şok etkisi yarattığı Rusların oranı yüzde 70’i buluyor. Ayrıca Levada Merkezi’nin anketine göre savaşın başlamasından bu yana Putin’in onay oranı altı puan birden düştü.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.