Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da ev satın almak için “akıl sağlığı yerindedir” belgesi almak gerekiyor ve bu da en çok dolandırıcıların işine yarıyor

The New York Times’ın haberine göre, Rusya’da ev sahibi olmak isteyenler, önce yetkili bir psikologdan “akıl sağlığı yerindedir” raporu almak zorunda. Ev satın almak için böyle bir belge hazırlaması gereken on binlerce Rus vatandaşının üstelik akıl hastalığı geçmişi de bulunmuyor. Yetkili bir psikolog tarafından imzalanıp damgalanması gereken belge, Moskova’daki emlak satışlarında yaşanan yaygın bir soruna karşı yasal bir savunma oluşturuyor: Dolandırıcılık vakaları ve ev sahibini koruyan yasalar.

Rusya’nın başkenti Moskova’da her yıl yaklaşık 29 milyar dolarlık konut satışı yapılıyor.

Her yıl 29 milyar dolarlık konutun satıldığı şehirde vurgun mekanizması şöyle işliyor: Dolandırıcılar ev satmak için önce müşteri ile anlaşıyor, ardından müşterinin geçici olarak delirdiği bahanesiyle satışın geçersiz olduğunu iddia ediyor ve nihayet sattıkları mülkü müşterinin elinden alıyor. Müşteriler paralarını geri almak için dava açabiliyorlar ancak Rusya’da kanunlar, bu tür anlaşmazlıklarda genellikle ev sahiplerini koruyor.

Emlakçılara göre, Moskova’da her yıl yaklaşık 140 bin konut satışında bu tür dolandırıcılık vakaları yaşanıyor. Bu yüzden 140 bin müşteri akıl sağlığı yerindedir belgesi almak için psikologların kapısını aşındırıyor.

Çoğu dolandırıcılık olayı ise, inşaatçıların ön alımlar için indirim uyguladığı, ancak iflas ilan eden veya henüz tamamlanmamış binalarda yaşanıyor. Bayındırlık Bakanlığı, ağustos ayında, dolandırıcılık olayları yüzünden kendilerine 34.085 şikayet geldiğini bildirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.