Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aile içi şiddete hapis cezasının kaldırıldığı Rusya’da kadınlar artık polise gitmiyor

Rusya’da geçen yıl aile şiddetin kısmen suç olmaktan çıkarılması sonucunda, kadınların polise başvurularında ciddi bir azalma olduğu tespit edildi. Devlet istatistiklerine göre, aile içi fiziksel şiddetin hapisle değil parayla cezalandırılmaya başlanmasından sonra, polise şikayet edilen şiddet olayları önceki seneye göre yarıya indi.

2017’nin Şubat ayında Rusya’da aile içi şiddete verilen cezanın değişmesi tartışma yaratmıştı. Yapılan değişiklikle, eş veya çocuğa şiddet uygulandığında, kemik kırılmadan yaralama olduğu takdirde şiddet uygulayan kişi 15 gün hapisle veya 30 bin ruble (2718 TL) ile cezalandırılmaya başlandı. Daha önce bu suç iki yıla kadar hapisle cezalandırılıyordu.

2017 yılında Rusya’da, 25 bin 667’si kadına şiddet olmak üzere 36 bin 37 aile içi şiddet vakası rapor edildi. Bu sayı 2016 yılında, 49 bin 765’i kadına şiddet olmak üzere 65 bin 543 idi.

Dünya Kadınlar Günü’nde Kremlin’in önünde “Biz Çoğunluğuz” pankartı taşıyan bir kadın

The Guardian gazetesine konuşan, aile içi şiddet mağdurlarına destek veren Anna Centre isimli kuruluşun başındaki Marina Pisklakova-Parker, bu istatistiklerin aile içi şiddetin azalmış olmasından ziyade, artık kadınların olayları polise bildirmeye daha az istekli olduğunu gösterdiğini söyledi. Parker’ın söylediğine göre, kuruluşun telefon yardım hattı 2016 yılında 20 bin kez aranırken, 2017 yılında bu sayı 27 bine yükseldi. “Devletin ve yardım hattımızın istatistikleri, Rusya’da aile içi şiddetin azaldığını değil arttığını gösteriyor” diyen Parker, sözlerine şöyle devam etti: “Yasa değişikliği şiddet uygulayanlara kolay kaçış yolu sağlıyor. Aile içi şiddetin suç olmaktan çıkarılması, bunun önemli bir konu olmadığı mesajını vererek suçlulara cezasız kalacakları hissini veriyor”.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Rusya’daki şiddet mağduru kadınların, kendilerine şiddet uygulayan kişilerin para cezalarını ödemek zorunda kaldığı ortaya çıkmıştı. Anne Centre’ın başındaki Parker, bir kadının ona şiddet uygulayan kocasıyla ortak hesapları olduğu için, kocasının para cezasını ödemesi yönünde mahkemeden ihtar aldığını anlatmıştı.

İnternet sitesi domesticviolence.ru’ya göre Rusya’da her yıl 16 milyondan fazla kadın aile içi şiddete maruz kalıyor ve bu kadınların yalnızca yüzde 10’u polise şikayette bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.