Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basın meslek örgütleri sosyal medya yasasına karşı bir araya geldi: “Toplumsal muhalefeti susturmayı hedefliyorlar” 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), DİSK Basın-İş, Basın Konseyi, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) tarafından yapılan ortak açıklamada, “Sosyal Medya Yasa Tasarısı meslek örgütlerinin görüşü alınmadan hazırlanmıştır” denildi.  TGS, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan partilerin grup başkanvekillerine dilekçe gönderdi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na  4 Ekim 2022 Salı günü gelmesi beklenen “dezenformasyon yasası” olarak da bilinen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne karşı basın meslek örgütleri ve temsilcileri, İstanbul-Cağaloğlu’nda bulunan Burhan Felek Konferans Salonu’nda bir araya geldi. 

“Tutuklu gazeteci sayısını artıracak”

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş yedi kurum adına ortak açıklamayı okudu. 

TBMM’ye gelmesi beklenen “Sosyal Medya Yasa Tasarısı”nın meslek örgütlerinin görüşü alınmadan hazırlandığını belirten Güneş, “Yasa teklifinin tüm itirazlara rağmen yasama yılında TBMM gündemine yeniden getirilmesi ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışını taşımaktadır. Tüm toplumu etkileyecek bu yasa tasarısı, hazırlanış biçimiyle katılımcılıktan ve demokrasi kültürünü geliştirmekten uzaktır. Tek sesli bir toplum yaratmak, korku iklimini canlı tutmak, sansürü ve oto sansürü ağırlaştırmak amacını taşımaktadır. Tutuklu gazeteci sayısını artıracaktır” dedi. 

“Toplumsal muhalefeti susturmayı hedefliyorlar” 

Güneş, yasanın haber almayı engellemek için Meclis’e getirildiğini de vurguladı: “Seçim öncesi gazetecilerin haber yapmasını, yurttaşın habere erişimini ve haberin serbest dolaşımını engelleyecek olan yasa, ayrıca toplumsal muhalefeti de susturmayı hedeflemektedir. Tüm yurttaşların haberleşme özgürlüğüne, haberin serbest dolaşımına engel olacak, tutuklu gazeteci sayısını artıracak sansür yasasının geri çekilmesini istiyoruz.”  

Güneş’in ardından söz alan basın meslek örgütü temsilcileri de açıklamada bulundu.

TGS: “Halka ve demokrasiye zarardır”

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri İlkay Akkaya, “Teklif 2022 boyunca yaptığımız tüm itirazlara rağmen, yasama yılı başlar başlamaz Meclis gündemine geliyor. Üstelik sadece basın mensuplarını değil toplumun tüm kesimlerini etkileyecek bir yasa için oldu-bitti yaklaşımının telafisi zor sonuçları olacaktır. Özellikle hapis cezası getiren 29. madde öznel yorumlara, keyfiliğe açık bir durum oluşturmaktadır. Bu en çok da halka ve demokrasiye zarardır” dedi.

TYS: “Sansür, oto sansür uygulamaları aratacak”

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner de “Anayasal hakkımız olan her türlü söz ve yazı özgürlüğümüz baskı altındayken temel hak ve özgürlüklerimizle yaşam hakkımız da engelleniyor. Yasaklamanın getireceği korku ve çekimserliklerle, haksızlıklar, yolsuzluklar, adaletsizlikler konuşulamayacağından sansür, oto sansür uygulamaları aratacak, her türlü bireysel ve toplumsal muhalefet yalan haberi önleme bahanesiyle tümden susturulacak” diye konuştu.  

DİSK Basın-İş Sendikası: “Seçime giden süreçte tamamen susmuş bir medya hedefliyorlar”

DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren ise şu değerlendirmede bulundu: “İnternet ortamını düzenlemek amacıyla oluşturulduğu ileri sürülen bu yasa tasarısında, internet medyasında çalışan meslektaşlarımız gazeteci bile sayılmıyor. İnternet medya sektörünün birçok sorunları var. Bunlar için elbette bir düzenleme gerekiyor ama o düzenleme tabii ki bu değil. Dezenformasyon yasası diye bize yutturdukları seçime giden süreçte tamamen susmuş bir medya hedefliyor.”

PEN Yazarlar Derneği: “Halk daha fazla bilsin istemiyorlar”

PEN Yazarlar Derneği yönetimi adına söz alan Hasan Erkul Şunları söyledi: “Sansürü genişleterek iktidardan gitme korkularını azaltmaya, belli etmemeye çalışıyorlar. Oysa ifade özgürlüğü sadece siyasete dair gerçeklerle ilgili değil, basın özgürlüğü ve insan haklarıyla, sanat ve edebiyatla doğrudan ilgili. Dünyalı ve evrensel olmakla ilgili. Niye bu kadar çok korkuyorlar ve sansüre sığınıyorlar. Çünkü o kadar çok saklanmasını istedikleri kapkara yüzleri var ki halk daha fazla bilsin istemiyorlar.” 

TYB: “Düşünce ve ifade özgürlüğü önünde fiili engeller oluşturacağından kaygı duyuyoruz”

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise tasarıyla ilgili endişelerini şöyle dile getirdi: “Kamuoyunda yeni sosyal medya yasası olarak bilinen yasa teklifinin, temel insan haklarından düşünce ve ifade özgürlüğü ile bilgiye erişimin önünde fiili engeller oluşturacağından kaygı duyuyoruz. Düşünce, ifade ve yayımlama özgürlüğünün her zaman savunucusu olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.” 

TGS altı şehirde eylemdeydi

TGS bugün İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana ve Eskişehir’de sokağa çıktı. Meclis’te grubu bulunan partilerin grup başkanvekillerine “Sosyal Medya ve Dezenformasyon Yasa Tasarısı”nın geri çekilmesi için dilekçe gönderdi.

Sendika üyeleri, İstanbul’da Sirkeci Postanesi önünde toplandı. Burada konuşan TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, “Tasarı ‘dezenformasyonla mücadeleyi’ değil sansürü artırmak üzere hazırlandı” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.