Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidar İmralı görüşmelerini başlattı mı? | Öcalan’ın avukatı Özgür Erol: “Tecrit sürüyor, ortaya atılan söylemler bizim için rivayetten ibarettir”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı bir televizyon programında “İktidar partisinin İmralı ile görüşme trafiğini başlattığına dair duyum var” demişti.  Abdullah Öcalan’ın avukatı Özgür Erol bu iddiayı yalanlayarak, ”Bu haberler dönem dönem çıkıyor ama İmralı Cezaevi’nde tam ve kapsamlı bir tecrit uzun süredir devam ediyor. Bunun ötesinde farklı bir bilgiye sahip değiliz. Ortaya atılan söylemler bizim için bir rivayetten ibarettir” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 13 Eylül’de katıldığı bir televizyon programında “İktidar ile İmralı’nın görüştüğüne dair bir duyum var” demişti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye seslenen Akşener, “Önüne yarın küt diye bir mektup düşer. 31 Mart İstanbul seçimlerinin ikinci turunda olduğu gibi. Ondan sonra ‘Bunu nasıl güzelleyeceğim’ diye zora düşülür. Ortağına dikkat etmesinde fayda var” diye konuşmuştu. 

Haber:Erdoğan seçim sürecinde “Öcalan” kartını devreye mi sokuyor?

Medyascope’a konuşan Öcalan’ın avukatlarından Özgür Erol, Öcalan ile iktidar arasında bir görüşme olup olmadığına ilişkin şunları söyledi:

“Bu haberler dönem dönem çıkıyor ama İmralı Cezaevi’nde tam ve kapsamlı bir tecrit uzun süredir devam ediyor. En son haber alınabilen tarih 2021 Mart. Kardeşi Mehmet Öcalan’la telefon görüşmesi yapabildi. Kısa sürede kesilen bir görüşmeydi. Bu görüşmede ısrarla ‘Ben avukatlarımı istiyorum. Avukatlar gelmelidir. Benim hukuksal haklarım bir şekilde yerine getirilmelidir’ diyordu. İki üç dakika sürdü, görüşme kesildi, nitekim temas da kurulamadı. Fiziki ziyaret ise 2020 Mart ayında yine kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmeydi. Bunlardan başka hiçbir şekilde gidiş geliş, haberleşme, iletişim söz konusu değil.”

İzle:Siyasi iktidarın Öcalan sevdası

“Her hafta görüşme başvurusu yapıyoruz fakat reddediliyor”

“Oradan çıkan hiçbir mektup mevcut değil. Avukatları olarak ona dönem dönem mektup yazıyoruz fakat bizim gönderdiğimiz mektupların ulaşıp ulaşmadığını da teyit edemiyoruz. Koşullara ilişkin verebileceğimiz bilgiler de en son bir yıl öncesine ait. Şu an orada bulunma ve yaşam şartları hakkında hiçbir bilgi edinmemiz mümkün değil. Biz her hafta görüşme başvurusu yapıyoruz ayrıca aile görüş başvuruları da yapılıyor fakat başvuruların tamamı reddediliyor.”

“Farklı bir bilgiye sahip değiliz”

“Yurt dışından gelen CPT ( Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi) gibi heyetlerin de herhangi bir görüşmesi olmadı. Dolayısıyla ortaya atılan söylemler bizim açımızdan birer rivayet ve söylentiden ibarettir. Biz, her hafta olduğu gibi tecritin son bulması ve görüşme için başvurularımızı yapıyoruz. İnsani ve hukuki olarak tecritin kaldırılması gerekiyor bunun ötesinde farklı bir bilgiye sahip değiliz.”

Meral Danış Beştaş: “Gerekliliğine inanmıyorum”

HDP Milletvekilleri dün (3 Ekim) Adalet Bakanlığı’na yürümüştü. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “25 Mart 2021’den bu yana İmralı’da tutulan mahpuslarla başta Sayın Öcalan olmak üzere Halil Konar ve diğer mahpuslarla görüşme sağlanamadı. Haber yok. Ailesi, kardeşleri, avukatları yaşayıp yaşamadıklarını dahi bilmiyorlar” diye konuşmuştu. Beştaş, TBMM’den Adalet Bakanlığı’na kadar neden yürüdüklerini şöyle anlattı:

“Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmek istedik. İmralı’daki tecrit sürüyor. 25 Mart 2021’den beri hiç görüşme yok. Ne avukatlarla ne de aile ile bir görüşme oldu. Bakan yardımcıları ile telefonda görüştük ve bakanla görüşme talebimizi ilettik, önümüzdeki günlerde bir görüşme olacak.”

Abdullah Öcalan ile iktidar arasında bir görüşme olup olmadığı konusunda ise Beştaş, “O konuda bizim hiçbir bilgimiz yok ve gerekliliğine de inanmıyorum” dedi.

Öcalan, avukatları Rezan Sarıca ve Newroz Uysal’la en son 7 Ağustos 2019’da görüşebildi. 

Ruşen Çakır yazdı: Demirtaş, Öcalan’ın yerini mi alacak?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.