Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Assa Abloy işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanmadığı için iş bıraktı

İstanbul’un Tuzla ilçesinde faaliyet gösteren İsveç merkezli Assa Abloy firmasında çalışan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası’na (Dev-Yapı-İş) üye işçiler, firmanın toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerine başlamaması üzerine iş bıraktı.

İsveç merkezli Assa Abloy firması kapı ve güvenlik sistemlerinde dünya çapında hizmet veriyor. Uluslararası düzeyde pek çok firma tesislerinde, fabrikalarda ve işyerlerinde Assa Abloy kapı ve güvenlik sistemi kullanılıyor.

Türkiye’de de havalimanları başta olmak üzere pek çok fabrika ve işyeri Assa Abloy ile çalışıyor. Sistemlerin tamiri ve bakımı kalifiye işçiler tarafından yapılıyor.

Firmaya bağlı işçiler, düşük ücretler ve çalışma koşullarındaki sorunlar nedeniyle 2022 yılının başında DİSK/Dev-Yapı-İş Sendikası’na üye oldu.

İşçiler bugün (7 Ekim) iş bıraktı. İş bırakma eyleminin talebi ise toplu görüşmelerin başlaması ve ücretlerin iyileştirilmesi.

Eylem nedeniyle, başta havalimanları olmak üzere birçok yerde arızalanan kapılar tamir edilmedi.

Konuyla ilgili Assa Abloy’un Tuzla’daki merkezi önünde açıklama yapan Dev-Yapı-İş başkanı Özgür Karabulut, “Örgütlenmemize yönelik şirketin merkezi olan İsveç’ten olumlu adımlar varken Türkiye yönetimi, sendikal barajı önümüze koyuyor. Bakanlıktan yetki belgesi istiyorlar. Biz yetkiyi işçiden aldık. Toplu sözleşme yapacağız” dedi.

Dünyada sendikalarla iyi ilişkiler içinde olan şirket, Türkiye’de ise sendikayla TİS masasına oturmuyor.

Çalışanların hepsi sendikaya üye olmasına rağmen şirketin Türkiye yönetimi sendika ile görüşmeyi reddetti. Bazı uyarı eylemlerin ardından Mart 2022’de görüşmeler başladı ancak sonuç alınamadı.

Şirket, sendikanın yetkili olmadığını gerekçe gösterse de işçilerin tamamını temsil eden sendikayla protokol yapmanın önünde yasal bir engel yok. Türkiye’de işçi sendikasının yetkili olması için o işkolunda çalışan toplam işçi sayısının yüzde 1’ine sahip olması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.