Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sendikadan istifaya zorlanan Philip Morris işçileri 18 gündür eylemde

Dünya sigara devi Philip Morris’in İzmir Torbalı’da faaliyet gösteren fabrikasında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye olduğu için işten çıkarılan işçilerin eylemi 18 gündür sürüyor. Gıda-İş Sendikası bugün (7 Ekim) Philip Morris’in genel merkezinin bulunduğu İstanbul-Üsküdar’da eylemdeydi.

Philip Morris (Marlboro) Torbalı Fabrikası’nda çalışan taşeron Euroserve Hizmet ve İşletmecilik Şirketi’ne bağlı işçiler, kötü çalışma şartları ve asgari ücret düzeyindeki maaşlarının düzeltilmesi için DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye oldu. Şirket, sendika üyelikleri sonrasında örgütlenmeyi engellemek için işçilere baskı uyguladı. Daha sonra ise 120 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılan işçilerin fabrika önünde eylemleri devam ediyor. 

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası bugün (7 Ekim), Philip Morris’in İstanbul-Üsküdar’da bulunan genel merkezi önünde eylemdeydi. 

Burada konuşan Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, “Fabrikada kurulan ikna odalarıyla işçiler sendikadan istifaya zorlandı. İşçiler mobbing ve her türlü baskıyla karşı karşıya kaldı. İçerdeki ve fabrika dışındaki işçiler birbirini görmesin diye fabrikanın tel çitleri bezlerle kapatıldı, tel çitler yükseltildi, fabrika adeta cezaevine dönüştürüldü” dedi. 

Devletin patronları koruduğunu vurgulayan Aslan, “Burada özellikle şunu belirtmek istiyorum. İşverenin bu keyfi tutumuna karşı ülkeyi yönetenler sessiz kalıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaşanan bu tutumlar karşısında işten atılmalar yokmuş gibi davranıyor. Yasaları uygulamakla sorumlu olanların sessizliği patronlara daha fazla cesaret veriyor” diye konuştu. 

Aslan taleplerini şöyle sıraladı:

  • Atılan işçiler geri alınsın
  • Ücretler insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılsın
  • Zorunlu mesailer kaldırılsın
  • Tüm mobbing ve baskı yöntemlerine son verilsin
  • Sendikalı ve iş güvenceli çalışma hakkımız tanınsın  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.