Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından en az 475 kadın öldürüldü, 362 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 20 Mart 2021 tarihinde yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıktı. Sözleşmeden çıkıldığı günden, yani 19 Mart gecesinden bu yana yaşanan kadın cinayetlerini inceledik. Türkiye’de, “İstanbul Sözleşmesi”nden çıkılmasının ardından 475 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 362 kadın ise şüpheli olarak ölü bulundu.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 475 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Kadın cinayetlerindeki durum böyle iken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu etkin soruşturma yapılmaması ve cezasızlık nedeniyle şüpheli kadın ölümlerinin arttığını belirtiyor.

Öyle ki, Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı beşinci duruşmasında, sosyal medyada linç edildiğini ve bu nedenle mağdur olduğunu savunmuş ve “İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi iyi oldu” demişti. Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 362 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 19 Mart 2021’den bu yana en fazla şüpheli kadın cinayeti Ocak 2022’de kaydedildi. 2022’in ilk dokuz ayında ise 251 kadın cinayeti işlenirken, 246 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Kadınlar yine hayatlarına dair karar almak isterken en güvende olması gereken yerde, evlerinde öldürüldü. 475 kadından 293’ü evlerinde katledildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Derneği’ne açılan kapatma davasının ikinci duruşması 5 Ekim’de yapıldı. Duruşmada ilk önce KCDP avukatlarından Rukiye Leyla Süren söz aldı. 1 Haziran’daki ilk duruşmadan bu yana platform olarak 72 davayı takip ettiklerini belirten Süren, “İki duruşma arasında 114 kadının öldürüldü” dedi

İstanbul Sözleşmesi neden önemli?

1 Temmuz’da Türkiye açısından yürürlükten kalkan, imzalandığı ve yürürlüğe girdiği günden bu yana siyasetin gündeminde olan sözleşmenin 1. maddesi, sözleşmenin amacını tanımlıyor:

  • Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak, 
  • Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirmek de dahil olmak üzere, kadınlarla erkekler arasında önemli ölçüde eşitliği yaygınlaştırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak,
  • Kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırma amacıyla uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamak. Tarafların söz konusu sözleşmenin hükümlerini etkili bir biçimde uygulamalarını sağlama amacıyla bu sözleşmede spesifik bir izleme mekanizması oluşturulmuştur.

*Veriler, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan alınmıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.