Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail ile Lübnan arasında tarihi deniz sınırı anlaşması

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Söz konusu anlaşmayı “tarihi bir başarı” olarak nitelendiren Lapid, “Bu anlaşma İsrail’in güvenliğini güçlendirecek, İsrail ekonomisine milyarlarca dolar kazandıracak ve kuzey sınırımızın istikrarını sağlayacak” dedi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail’in komşusu Lübnan ile aylardır devam eden müzakerelerin sonuç verdiğini ve ortak deniz sınırı konusunda tarihi bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. Böylece diplomatik ilişkileri bulunmayan iki ülkenin Doğu Akdeniz’deki denizaltı doğalgaz rezervlerini kullanma hakları yeniden düzenlenecek.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın ofisinden yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki müzakerelerde arabuluculuk görevi üstlenen Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) gönderdiği son taslak metinde Lübnan’ın haklarını koruduğu belirtildi. Avn’ın en kısa zamanda İsrail ile yapılan nihai anlaşmanın duyurulacağı fakat bu zamana kadar bazı görüşmeler yapılacağı da kaydedildi. Söz konusu anlaşmanın Akdeniz’deki ek doğalgaz üretimine katkı sağlaması beklenirken, ekonomik krizin her geçen gün daha fazla hissedildiği Lübnan’daki yetkililer bu anlaşmanın ülkeyi krizden kurtarmaya yardım edebileceğini düşünüyor.

Lübnan’ın anlaşmayı duyurmasının ardından Total şirketinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Arama ve Üretim Departmanı Müdürü Laurent Vivier’in Beyrut’a ulaştığı öğrenildi. Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, Vivier’in, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile bir araya geleceği belirtildi.

Ne olmuştu?

İsrail ile Lübnan arasında 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor ve iki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hakkı olduğunu iddia ediyor. Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan müzakerelere yeniden başlanması için 14 Haziran’da ABD’li diplomat Amos Hochstein ile bir araya gelmişti.

9 Eylül’de Beyrut’ta bazı temaslarda bulunan Hochstein, anlaşmaya varılması hususunda iyimser olduğunu belirtmişti. Lübnan Cumhurbaşkanı Avn da 19 Eylül’de İsrail ile müzakerelerde son aşamaya gelindiğini, teknik detaylar üzerinde görüşmelerin yapıldığını açıklamıştı. Son olarak iki ülkeden yetkililer, 2 Ekim’de ABD’den gelen yazılı teklifi teslim almıştı. Ardından Lübnan bu teklifte bazı değişiklikler istemiş fakat İsrail bu talepleri reddetmişti.

Bu gerginliğin ardından Hochstein, taraflarla sürekli bir araya gelmiş ve müzakerelerde ilerleme kaydedilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.