Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’nın DART misyonu hedefine ulaştı: Asteroidin yörüngesi başarıyla değiştirildi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) kapsamında fırlattığı uzay aracının hedefine ulaştığını ve çarptığı Dimorphos adlı asteroidin yörüngesinin değiştiğini açıkladı.

İzleyin: NASA’nın uzay aracı DART asteroide karşı: İşte saniye saniye uzaydaki çarpışma

NASA ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü’nün işbirliği ile yürütülen ve Dünya’ya yakın nesnelere karşı “gezegen savunma yöntemini” test etmeyi hedefleyen Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) misyonu hedefine ulaştı. NASA, Kasım 2021’de fırlattığı ve 27 Eylül’de Dimorphos adlı asteroide çarptığı uzay aracının asteroidin yörüngesinin değiştiğini açıkladı.

Uzay ve Dünya’da yer alan teleskoplar aracılığıyla yaptıkları ölçümler sonucunda bilim insanları, Dimorphos’un Didymos çevresindeki yörüngesini 32 dakika değiştirdiğini ve 11 saat 55 dakikalık yörüngeyi 11 saat 23 dakikaya kısalttığını doğruladı.

NASA Başkanı Bill Nelson, DART misyonunun başarısı hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görev, NASA’nın, evrenin bize sunduğu her şeye hazır olmaya çalıştığını gösteriyor. NASA, Dünya’yı savunmakta ciddi” dedi.  

NASA’nın DART misyonu, 1998 yapımı “Armageddon” ve Netflix’in “Don’t Look Up” filmlerindeki gibi Dünya için tehlike oluşturabilecek gökcisimlerine karşı hazırlık yaptığının da bir kanıtı oldu. 

Ne olmuştu?

NASA, Dünya’ya zarar verebilecek potansiyel asteroit tehlikesine karşı savunma mekanizmasını tespit etmek için Kasım 2021’de DART misyonunu başlatmıştı. Görev çerçevesinde fırlatılan uzay aracı 27 Eylül’de TSİ 02:15 sıralarında Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaktaki Dimorphos adlı bir asteroide çarpmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.