Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sansür yasası olarak bilinen dezenformasyon yasası TBMM’de kabul edildi

Sansür yasası olarak bilinen dezenformasyon yasası TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 40 maddelik teklifin en tartışmalı maddesi ise 29. madde. Buna göre “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan” kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Aylardır tartışılan “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Muhalefetin “sansür yasası” diyerek tanımladığı yasanın 29. maddesine göre “gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayan” kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilebilecek.

İktidar milletvekilleri yasanın fikir ve ifade özgürlüğünü engellemeyeceğini savunsa da muhalefet yasaya tepkili. Yasa geçtikten sonra lehte söz alan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Bu yasa büyük emeklerle hazırlanmıştır. Bu topraklardaki bin yıllık devlet aklına saygı duymak zorundayız” dedi.

Yasa aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise “İkna edemediğimiz için üzüntü duyuyorum. Fikirler hapis tehdidiyle öldürülemez. Bu yasayı isteyen Erdoğan ve ortağıdır. Herhalde Stalin’den esinlendiler. Demokrasi ve özgürlükler endeksinde dünyada 103. sıradayız. Bu yasayla kategori dışı kalacağız. Hitler politikasına karşı olmak bizim namus görevimizdir. Başınızı yastığa koyduğunuzda bence hiç değilse ‘Allah’ım beni affet’ deyin” diye konuştu.

Genel Kurul, yasa teklifinin kabul edilmesinin ardından sona erdi. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasanın 20’inci, 21’inci, 22’nci, 25’inci, 26’ncı ve 27’nci maddeleri ile 28’inci maddesinin (a) ve (b) bentleri dışındaki bentler 1 Nisan 2023’te, diğer hükümler ise yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.