Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz Poyraz davasına avukatlar alınmadı, jandarma biber gazıyla müdahale etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına 17 Haziran 2021 tarihinde silahlı saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in yargılandığı davanın altıncı duruşması Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi’nde yapılıyor.

Duruşmayı, vekaletnamesi olmayan avukatlar, gazeteciler ve Türkiye Barolar Birliği yöneticisinin takip etmesine izin verilmedi. Dava avukatları ve milletvekillerinin ise cep telefonlarıyla içeri giremeyeceği bildirildi.

“Katil Onur Gencer’in talimatlarına uymak için mi varsınız?”

Duruşma öncesi cezaevi önünde açıklama yapıldı. Açıklamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Özel yetki belgeli avukatların içeriye alınmaması kararı var. Bu CMK’ye göre suçtur. Yetki belgeleri olan avukatları almıyorlar. Kapalılık kararı olmamasına rağmen izleyicileri mahkeme salonuna almama kararı var. Bu da kanun dışıdır. Buna karşı sesimizi çıkaralım, Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz, siz adaleti tesis etmek için mi katil Onur Gencer’in talimatlarına uymak için mi varsınız? Bizlerin içeri girmesi engellenemez” dedi.

“Hukukun sefaleti”

Açıklamada söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise, “Bir liste var, küçük ve keyfi bir liste. Ya avukatlar, bizler, basın orada olmalı ya da kapalılık kararını çıkarın görelim. Bu kararı kabul etmiyoruz, bu hukukun sefaleti. Buradan da gitmiyoruz” dedi.

Gaz ve TOMA ile müdahale

Açıklama sonrasında duruşma salonuna girmek isteyen avukatlara jandarma biber gazı ve TOMA ile müdahale etti.
Müdahale sırasında çok sayıda avukat ve gazeteci biber gazından etkilendi. Duruşmaya giren avukatlar, mahkeme heyetinin yetki belgeli avukatları salona almaması üzerine reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Dava avukatları salonu terk ederken, mahkeme heyeti duruşmaya devem etme kararı aldı.

“Meslektaşlarımızı duruşma salonundan ite kalka çıkarmaya çalıştılar”

Salonu terk eden dava avukatları, Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi önünde açıklama yaptı. Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç şöyle konuştu: “Cezaevi kampüsü önüne geldiğimizde jandarma mahkemenin talimatı doğrultusunda ellerindeki listenin dışında kimseyi almayacaklarını söyledi. Ara kararı almak için arkadaşlarımız içeri gittiğinde mahkeme başkanı içeride olmasına rağmen avukatları muhatap almamıştır. Ara kararları verme tenezzülünde bulunmadan jandarmaya hedef göstererek meslektaşlarımızı duruşma salonundan ite kaka çıkarmaya çalıştılar.”

“Mahkeme heyeti gerçekliği örtmek için çaba içinde”

Eşyalarını dışarıda bırakarak duruşma salonuna girdiklerini belirten Ağaç, “Salona girdiğinizde tanıklardan birinin ifadesinin alındığını gördük. Mahkeme heyetinin ilk duruşmadan itibaren maddi gerçekliği ortaya çıkarma konusunda hiçbir kaygısının olmadığını, aksine gerçekliği örtmek için bir çaba içinde olduğunu beyan ettik. Bugün yaşananları gerekçe yaparak mahkeme heyetini reddettik. Arkasından mahkeme heyeti verdiği aranın ardından talebimizi geri çevirdiklerini ve yargılamaya devam edeceklerini söyledi”  diye konuştu.

“Mahkeme katili koruyor”

Mahkeme heyetinin taleplerini reddettiğini belirten Ağaç, şunları söyledi: “Adil bir yargılamanın yapılmasının mümkün olmadığını, mahkemenin katili gözümüze soka soka koruduğunun altını çizerek salonu terk ettik. Biz terk ederken mahkeme heyeti de bizi dışarı çıkarma konusunda davette bulundu. Biz yargılamanın soruşturma sürecinden farkının olmadığını düşünüyoruz. Adalet hiç bir zaman cezaevi kampüslerinde bulunamaz.”

Duruşma, dava avukatları olmadan devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.