Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından dünya genelinde yaşanan enerji krizinden en çok etkilenen Almanya hükümeti yeni bir karar aldı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede faaliyeti sonlandırılmayan üç nükleer santralin Nisan 2023’e kadar çalıştırılması talimatını verdi. Scholz nükleer santrallerin açık tutulması kararını koalisyon ortağı Yeşiller Partisi’nin itirazına rağmen aldı.
Almanya’daki söz konusu üç nükleer santral, aşamalı olarak bu yılın sonuna kadar kapatılacaktı. Nükleer santrallerin kapatılmasına ilişkin karar da 2011’de Fukuşima’daki nükleer felaketin ardından dönemin Başbakanı Angela Merkel tarafından alınmıştı.
Fakat Rusya’nın şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana doğalgaz fiyatlarında yaşanan artış ve Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını kesmesi Almanya’da tehlike çanlarının çalmasına yol açmıştı. İşgalden önce doğalgazının yüzde 55’ini Rusya’dan ithal eden Almanya, son dönemlerde bu oranı yüzde 35’lere kadar düşürmeyi başarmıştı. Yaşanan bu enerji krizi, ülkedeki kömür santrallerinin yeniden açılmasını ülkede gündeme getirmişti.
Almanya’daki koalisyon ortaklarından Yeşiller Partisi, kapatılması planlanan nükleer santrallerinin “gerektiğinde kullanılmak üzere” açık kalmasını istiyordu. Koalisyonun bir diğer ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ise nükleer santrallerin açık tutulması kararına tepki göstermedi.
Açık tutulması kararı alınan üç santral, Almanya’nın elektriğinin yüzde 6’sını karşılıyor.
Başbakan Scholz, bakanlıklardan enerji tasarruf planları talep ediyor ve 2030 yılına kadar Almanya’daki tüm kömür santrallerinin kapatılmasını da yasalaştırmak istiyor.
Kaynak: BBC